Thaise keuken

Thaise kruidenThailand is gezegend met een rijke hoeveelheid voedsel dat in de zee en op het land te vinden is. Naast de Thaise keuken zijn vele andere keukens goed vertegenwoordigd in Thailand, bijvoorbeeld de Italiaanse en Chinese keuken. Bovendien zult u Westerse gerechten op het menu zien staan. Deze kunt u vooral in de meer toeristisch ontwikkelde plaatsen zoals Pattaya, Phuket, Bangkok en Chaweng vinden. Kortom, in de Thaise keuken is er voor ieder wat wils!

De Thaise keuken is zeer gevarieerd. De meest gebruikte ingrediënten zijn kokosmelk, citroengras, koriander, gember, knoflook en (rode) pepertjes. Samen met rijst en noedels vormt dit de dagelijkse hoofdmaaltijd. De overheerlijke geurende Pandanrijst wordt in Thailand Kauw Hom Mali genoemd. Letterlijk vertaald betekent dit: rijst (kauw), goede geur (hom) en typische Thaise geurbloem (mali).

Vis, schaal- en schelpdieren worden ook veel gegeten. Vooral de inheems-Thaise gerechten in restaurants zijn erg goedkoop en ook nog eens lekker. Als u niet van pittig houdt hoeft u maar ?mai phet? (niet heet) te zeggen en de kok houdt daar rekening mee. Ook wordt er veel koriander gebruikt in de Thaise keuken. Koriander geeft een sterke en soms overheersende smaak aan het eten. Als u minder koriander in uw eten wilt, kunt u dit aan de ober vragen. Vaak hebben restaurants de scherpte van het eten al aangepast aan de wensen van Westerse toeristen. Ook op straat kunt u goedkoop en heerlijk eten. De porties zijn misschien wat klein, de Thai is dan ook gewend om ongeveer zes keer per dag een kleine maaltijd te eten.

Groene curry ThailandIn praktisch ieder dorp is er wel een eetgelegenheid. De overbekende noedelsoep kunt u gerust overal bestellen en zonder probleem eten. Wilt u iets minder peper vraag dan om ?may ped?, wat ?niet veel peper? betekent. Ook Kauw pad kay ? gebakken rijst met groente en kip ? is overal te bestellen en zonder problemen te eten.

Thaise keuken in de Isaan regio

De eetgewoonten in de Isaanregio wijken af van de rest van Thailand. Zo eten de inwoners erg heet (ped ped). Naast de dagelijkse maaltijd wordt er vaak 'Somtam ped ped' gegeten: een salade met onder andere Som tam - Papaya salade - Thailandpapaja. Sommigen voegen daar nog Pha Ra (stinkvis) aan toe. Dit laatste raden wij u niet aan?.

In de Isaan eet men dagelijks de zogenaamde kleefrijst (Kauw Niauw). Daarnaast gebruikt men veel specifieke sauzen; van verschillende takjes en blaadjes uit de natuur maakt men de meest heerlijke sauzen en gerechten.

Fruit

Thailand is een paradijs voor liefhebbers van tropisch fruit. Te denken valt aan ananas, banaan, papaja, meloen, rambutan, mangosteen, longans, lychee, langsat en vele andere fruitsoorten. Na de hoofdmaaltijd wordt vaak vers fruit geserveerd. Als ontbijt is muesli met vers fruit en yoghurt absoluut een aanrader! Vers fruit is ook de basis voor de vruchtenshakes die je in bijna elk restaurant kunt bestellen.fruit van thailand

Thaise kruiden

De Thaise keuken staat bekend om haar hoge voedingswaarde en haar harmonieuze mix van smaken. Het gebruik van verse kruiden, geurige specerijen en andere natuurlijke smaaktoevoegingen zijn uit eeuwenoude tradities geboren en worden generatie op generatie doorgegeven. De kruiden geven de Thaise keuken haar kenmerkende smaak.

Galangal of Kha

Groter Galangal is een opstaande plant met aromatische, gemberachtige wortelstok en wordt vaak gebruikt bij Thais koken als smaakmaker. De ongeveer 0.04% vluchtige olie wordt therapeutische krachten toegedicht zoals ondermeer maagversterking, antireumatisch en antimicrobiële agenten.
Het is een essentieel ingredient in de voorbereiding van de Thaise versie van rode curry pasta en veelvuldig gebruikt in populaire schotels zoals garnalensoep met limoengras (Tom Yam Goong), kippensoep met kokosnootmelk (Tom Kha Gai), roergebakken vlees of groenten in een droge rode curry pasta (Phad Prik Khing), een vis curry saus (Khanom Jeen Nam Ya) en een noord Thaise curry genaamd Hang Le.

Kaffir Limoen bladeren of Ma-Kroot

Kaffir Limoen wordt soms aangeduid met andere namen zoals Leech Limoen, Mauritus Papeda of Porcupine Sinasappel. De bladeren, schil en sap van de Kaffir Limoen worden gebruikt als smaakmaker in de Thaise keuken. De bladeren en schil bevatten olie. Deze kruidsoort werkt als appetizer.
Kaffir Limoen bladeren zijn een sleutelingrediënt in rode curry pasta en schotels zoals een rijstsalade op zuidelijke stijl (Khao Yam Pak Tai) en gestoomde vismousse (Haw Mok Talay en Phad Prik Khing).

Citroengras of Ta Khrai

citroengrasDeze rechte plant lijkt op grof grijs-groen gras wat naar citroen ruikt. Verse bladen en gras worden gebruikt als smaakmakers. Citroengras bevat 0.2 tot 0.4 % olie en heeft meerdere therapeutische eigenschappen. Citroengras wordt gebruikt op verschillende manieren, als hele bladeren en stelen, gesneden of gestampt en komt voor in de meeste Thaise gerechten van soepen, Thaise salades, (vooral pla), currypastas en curry's. De onderscheidende maar delicate aroma van citroengras is zowel verfrissend als versterkend.

Culinaire aanraders!

Een heerlijke Thaise snack die u absoluut niet mag missen is Thaise roti. Dit is een knapperig pakketje van een soort pannenkoek met een sausje van zoete gecondenseerde melk. U kunt kiezen uit verschillende vullingen, bijvoorbeeld kokos, banaan en chocoladepasta. Het is niet duur en heel snel klaar. Bovendien is het erg leuk om te zien hoe ze de pannenkoek klaarmaken; dit gerecht moet u absoluut een keer bestellen bij een kraampje.

eetstalletje bangkokHeerlijke tussendoortjes zijn noedels zoals Pad Thai, dit is bijna overal op straat te koop (o.a. in Siam square in Bangkok). Een andere aanrader is "Beef with garlic and pepper". Dit is een biefstuk met zoetgeblakerde knoflook en peperkorrels die het vlees veel smaak geven.

Eten in Thailand:

Probeer in Thailand eens de vele eetstalletjes met diverse gerechten. Het smaakt prima, is vers en bijzonder smaakvol.
Boek je een hotel met ontbijt, sla dat dan eens een keer over.. en ga lekker ontbijten op straat .. bij zo'n eetkarretje.. altijd gezellig, en heerlijk..
Ga lekker vaak uit eten in Thailand, kost niks en het is lekkerder dan een duur restaurant in Nederland.
Alles proeven en proberen mee te eten. Dan weet je waar je het over hebt.

Zelf Thaise gerechten maken? ThaiNL heeft eeen forum onderwerp waar diverse gerechten staan. De gerechten kunnen worden uitgeprint. Klik hier om naar dit gedeelte te gaan: ThaiNL : Thaise recepten.

thai food - thaise gerechtenthai chili


vorige pijlTerug (Leefwijze Thailand) - (Thaise taal) Volgendevolgende pijl

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.