Thaise taal

thais alfabetDe officiële taal in Thailand is het Thai, dat de moedertaal is van ca. 80% van de bevolking en in 1283 officieel door koning Ramkamhaeng werd ingesteld. De tweede taal is Engels. De Thaise taal bestaat uit een verzameling van dialecten die meer of minder van elkaar verschillen.

Er zijn vier dialecten die in vier grote delen van Thailand worden gesproken. Deze delen zijn het noorden (noordentaal genoemd), het midden (middentaal), het noordoosten (Isaan-taal) en het zuiden (zuidentaal). De middentaal is het dialect dat in het midden van Thailand wordt gesproken, en mag als het 'algemeen beschaafd Thais' beschouwd worden dat ook op radio en televisie wordt gesproken. Een belangrijk verschil met veel westerse talen is dat het Thai een toontaal is. De woorden kunnen op vijf verschillende toonhoogten worden uitgesproken. De toonhoogte bepaalt de betekenis. Een minimaal verschil in toonhoogte kan het woord een volledig andere betekenis geven.

Het Thai heeft een eigen schrift dat bestaat uit 44 medeklinkers en 32 klinkers. De woorden worden van links naar rechts aan elkaar geschreven met (op willekeurige plaatsen) een spatie tussen de zinsdelen. Hoofdletters, leestekens, lidwoorden en persoonsvormen komen niet voor. Verder kent de Thaise taal maar weinig grammaticale regels. Door aan het einde van een zin khráb (man) of khâ (vrouw) te gebruiken, toont u respect. Wees niet bang om Thais te spreken, het zal zeer gewaardeerd worden! Om wat indrukken op te doen kan je op Google zoeken naar b.v. 'thais leren spreken'. Maar het is ook mogelijk om een cursus te nemen.
woordenboek nederlands - thai

 

 

 

thaise danssneeuwtempel thailand


vorige pijlTerug (Thaise keuken)
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.