Bevolking van Thailand

thaise vrouwen doen de wasDe geschiedenis en afkomst van de Thai is gehuld in mysteriën. Er is zelfs een theorie dat de Thai van oorsprong een zeevarend volk is afkomstig van de Stille Oceaan. De Thai zijn een trots volk, vooral op het feit dat Thailand nooit een kolonie is geweest. Toch zijn er invloeden van Europese landen uit de tijd dat veel Europeanen op ontdekkingsreis gingen. Zo is er Portugese architectuur te zien op Phuket.

Ook zijn er veel Chinezen, Cambodjanen en Vietnamezen in Thailand gaan wonen nadat ze hun eigen land ontvluchtten. In het noorden van Thailand wonen nog steeds veel bergvolken die daar al eeuwen wonen. Hieronder leest u meer over deze bijzondere stammen en hun achtergrond.

Bergvolken

Elk bergvolk in Thailand heeft een eigen klederdracht en spreekt een eigen taal. Ze zijn in de loop der eeuwen vanuit China, Tibet en Myanmar (het voormalige Birma) naar Thailand verdreven, waar ze nu leven zonder de Thaise nationaliteit te bezitten. Tijdens een trektocht door Noord-Thailand kunt u verschillende van deze Thaise bergvolken ontmoeten. De bekendste stammen zijn:

Akha: De Akha hebben hun wortels in Tibet. Hun dorpen zijn herkenbaar aan de prachtige uit hout gesneden toegangspoorten waarover wordt gewaakt  door beschermheiligen (geesten).

Lisu: Dorpen en nederzettingen van deze kleurrijke etnische groepering liggen in de bergen van China, Myanmar en het noorden van Thailand. Er leven hooguit 21.000 Lisu in de provincies Chiang Mai, Mae Hong Sorn en Chiang Rai.bergstam thailand

Karen: de Karen is een bergvolk dat in onder andere Thailand, Myanmar en Laos woont. In Thailand vormen ze met 350.000 mensen de grootste bergstam. Waarschijnlijk komt de Karen oorspronkelijk uit de Gobiwoestijn (woestijn in het zuidoosten van Mongolie en het noorden van China). Rond de zeventiende en achttiende eeuw migreerden zij naar onder meer Thailand. Volgens oude verhalen had het volk een godsdienst die vergelijkbaar is met het jodendom. Tijdens de tocht naar Thailand is het heilige boek van de Karen verloren gegaan, maar de verhalen zijn blijven bestaan. De eerste zendelingen die met de Karen in contact kwamen, dachten dat dit een verloren stam van Israël was. Meer over de Karen leest u op Wikipedia.

hill tribe thailandHmong: deze groep mensen wordt door de Fransen en Chinezen ook wel Meo genoemd: dit is het Chinese woord voor barbaar. De groep woont verspreid over Noord en Centraal Laos, Zuid China, Vietnam en Thailand. Ze komen oorspronkelijk uit het zuiden van China. De Hmong wonen gewoonlijk in gebieden boven de 1.000 meter op bergtoppen of heuvelruggen.

Mae Hong Son: De Mae Hong Son is een volk waar de giraffevrouwen leven. Deze vrouwelijke bergbewoners zijn wereldberoemd vanwege hun lange nekken waar ze vele ringen om dragen. Het Mae Hong Son volk leeft veelal nog op traditionele wijze. Deze stam kunt u bezoeken in het gelijknamige Mae Hong Son district in Noord-Thailand.

Kleine bevolkingsgroepen

Islamieten: de grootste groep Islamieten woont in de vier meest zuidelijke provincies. Het aantal Islamieten in Thailand bedraagt ruim één miljoen en cultureel staan ze dichter bij Maleisië dan bij Thailand.

Lisu vrouwen ThailandIndiërs en Sikhs: in Thailand wonen nog enkele honderdduizenden Indiërs en Sikhs, waarvan velen zich in de textielhandel hebben gespecialiseerd. Ze leven voornamelijk in de steden.

Khmer: in het grensgebied met Cambodja zijn enkele streken waar Khmer leven.

Mon: Het Dvaravati koningrijk was een koninkrijk van het volk genaamd Mon. Het Dvaravati koninkrijk heeft van de 6e tot de 11e eeuw bestaan in Thailand. De Mon hadden vroeger een aparte staat in het zuiden van Myanmar, maar ook gedeeltes van Thailand waren vroeger van de Mon. Vooral in het oosten van de provincie Kanchanaburi leven er nog mensen van het Mon-volk.

Discriminatie

Hoewel de koning zich intensief bezig houdt met het verbeteren van het lot van de bergvolkeren, wordt door vele Thai minachtend over hen gedacht. De Akha-stam wordt bijvoorbeeld i-kars genoemd, wat vrij vertaald 'onbeschaafde slaaf' betekent. In werkelijkheid vormen de bergvolkeren een kwetsbare groep die vaak bloot staat aan veediefstallen doordat ze geen Thais staatsburgerschap hebben. Daarom kunnen ze gemakkelijk van hun grond worden verdreven. Onder veel bergstammen is een duidelijke verarming te zien.

Bergstammen in het noorden van Thailand

Long Neck ThailandDe Thaise koning Bhumibol en zijn vrouw koningin Sirikit zijn projecten gestart om verschillende bergstammen te steunen en om de vooroordelen binnen de Thaise bevolking weg te nemen. Zo is de koning een onderzoeksproject gestart om te kijken welke ?nieuwe? groenten en vruchten er in de bergachtige gebieden van het noorden kunnen groeien en welke genoeg geld opbrengen voor de bevolking. Op deze manier hoopt de koning dat de bergstammen stoppen met het verbouwen van Opium. Er zijn bijvoorbeeld al bloemen uit Nederland geïntroduceerd, maar ook appels, peren en aardbeien. Sinds kort liggen er dus verse aardbeien op markten in heel Thailand.

 


vorige pijlTerug (Geschiedenis van Thailand) - (Religie Thailand) Volgendevolgende pijl

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.