Bangkok zinkt sneller dan werd aangenomen
De Thaise hoofdstad Bangkok zinkt al jaren en de tijd dringt om het probleem aan te pakken. Zoals de ondergrond blijft afnemen met 3 centimeter is actie hierop dringend aldus wetenschappers.
Volgens de wetenschappers negeert de Thaise regering al jaren het feit dat Bangkok aan het dalen is. Het nationale bureau dat satellietbeelden levert bij rampen zoals de 2011 overstromingen, geeft aan dat het probleem van Bangkok nog erger is dan eerder gedacht. De stad van 10 miljoen mensen kon wel eens sneller zinken en deskundigen waarschuwen dat er slechts zeven tot 10 jaar zijn om het probleem aan te pakken.
"De gebouwen zijn al bijna 20 millimeter gezonken. Daarnaast is de grond en klei ook met 10 tot 20 millimeter gezonken" zei Dr Anond Sanitwong, directeur van GISTDA, de Geo-Informatica en Space Technology Development Agency.
"Als deze twee cijfers bij elkaar gevoegd worden betekent het dat de absolute snelheid waarbij Bangkok per jaar zinkt zeker 30 millimeter is. Het is snel-.. Veel sneller dan we dachten"
Sanitwong waarschuwt dat - gezien de verwoestingen veroorzaakt door de 2011 overstromingen - de laatste gegevens een belangrijk punt van zorg is. "Het betekent niet dat het hele gebied zal overstromen, maar het betekent wel, dat vooral tijdens vloed, er een groot probleem gaat ontstaan met de afvoer van water."
Volgens Sanitwong, is meer dan 50 procent van het zinken veroorzaakt door het aftappen van grondwater door de industrie. Hoewel het in praktijk is verboden, gaat het nog steeds op. Het enorme gewicht van alle moderne gebouwen die de skyline van Bangkok vullen dragen ook bij aan het probleem.
Gemaakt en ongedaan gemaakt door de klimaatverandering?
"Duizenden jaren geleden was het gehele gebied van Bangkok overstroomd land,"legt Sanitwong uit, erop wijzend dat de 230-jarige stad alleen zelf bestaat vanwege de historische klimaatverandering. "Op één of andere manier over een bepaalde periode was er een meer dan gemiddeld sterke wind en golven. Die sterke wind samen met de golven van de zee verplaatsten het zand en grond en verzamelde zich in het gebied van het hedendaagse Bangkok."
De stad is daarom bijzonder gevoelig voor veranderingen in het klimaat en zou serieus in gevaar kunnen komen als hierin iets wijzigt.
"Wij geloven dat we in de fase zitten waarbij we minder sterke wind en stormen in dit specifieke gebied hebben. Hierdoor functioneert het mechanisme niet meer dat de sedimenten en de klei van de zee, de oceaan brengt," Sanitwong waarschuwt.
Dit houd in dat Bangkok ook wordt bedreigd door de stijgende zeespiegel.
Historische gebouwen bijzonder risico
Wetenschapper Art-Ong Jumsai, voormalig onderminister van Buitenlandse Zaken en thans directeur van het Instituut voor Sathya Sai Onderwijs, waarschuwt al jaren de opeenvolgende Thaise regeringen over het probleem. Maar hij zegt dat zijn sombere voorspellingen tegen dovemans oren worden gezegd.
"Niemand neemt het voortouw in de regering. Ze kijken alleen naar de volgende verkiezingen. En de kiezers horen dit ook niet graag. De overheid wil meer zakelijke belangen behartigen en tevens meer toeristen aantrekken voor het economisch belang. Daarbij is een negatieve boodschap als het geven van deze sombere voorspelling over Bangkok niet welkom.
Met nog meer winkelcentrums te openen en een toename in toren condominium constructies voor verdere ontwikkeling van de stad, zijn de ambtenaren bang dat dit de investeerders afschrikt.
Terwijl de moderne gebouwen zijn gebouwd met fundamenten die enkele meters in de grond zijn verzonken is dit niet het geval bij tempels van de stad en historische structuren. "De oude gebouwen zijn in groter gevaar omdat ze niet zijn gebouwd op fundamenten," Jumsai legt uit. "Veel tempels hebben problemen omdat het water tijdens de recente overstromingen de structuur heeft aangetast. In Ban Khun Tian, dat is een wijk in Bangkok, één van de tempels is al omringd door het zeewater. Hierdoor is de begane grond niet meer toegankelijk.
Hoe het probleem te bestrijden?
Wetenschappers zijn echter verdeeld over hoe het probleem aan te pakken. Sommigen hebben gesuggereerd dat er een beter beheer van bouwgrond moet plaatsvinden. Een ander radicaal idee is het verplaatsen van de hoofdstad naar het noorden van het land. Weer anderen suggereren dat de natuurlijke afweer, zoals mangrovebossen zullen moeten worden versterkt langs de baai van Bangkok.
Jumsai denkt dat door het bouwen van een reeks enorme dijken langs de Golf van Thailand een reële oplossing is.Hij zegt dat een multi-miljard dollar investeringen nodig zal zijn om Bangkok te beschermen op dezelfde manier zoals in Nederland - dat is ook onder de zeespiegel en beschermt zichzelf tegen natuurrampen.
"Dit is ook met het oog op het voorkomen van overstromingen in het centrale gebied van Thailand, het is niet alleen Bangkok, het is een enorm gebied waar we veel landbouw hebben. Met het bouwen van een dijk langs de kust kunnen we dit voorkomen waarbij water weer terug in de zee wordt gepompt als het nodig is. Dit is een oplossing dat jarenlang kan werken."
Wetenschappers hoeven niet ver te zoeken voor verder bewijs dat Bangkok aan het zinken is. Aan de Chulalongkorn Universiteit in het centrum van Bangkok is bij veel van de 50 - tot 100-jaar-oude gebouwen een duidelijke lijn te zien van ongeveer 50 centimeter omhoog. Deze lijn geeft aan weer eens het maaiveld was.
Reactie toevoegen