Thailand's majesteitsschennis wetten
Thailand's majesteitsschennis wetten behoren tot de strengste ter wereld. Hier een overzicht wat ze zijn en hoe ze worden gebruikt.
Wat zijn de wetten in Thailand tegen majesteitsschennis?
De wetten beschermen de meest vooraanstaande leden van de Koninklijke familie van Thailand van belediging of bedreiging.
Artikel 112 van Thailand's wetboek van strafrecht zegt wie "belastert, beledigingen of bedreigingen uit naar de koning, de koningin, de erfgenamen of regent" zal worden gestraft met maximaal 15 jaar in de gevangenis.
Dit is vrijwel onveranderd gebleven sinds de oprichting van het eerste Thaise wetboek van strafrecht in 1908.
Het arrest heeft is ook verankerd in alle van Thaise recente grondwetten, waarin staat: "de koning zal worden gezeten op een troon in een positie van gerespecteerde aanbidding en zal niet worden geschonden. Niemand zal de koning tot enige vorm van beschuldiging of belediging betichten."
Er is echter geen definitie van wat als een belediging voor de monarchie gezien wordt.
Majesteitsschennis klachten kunnen worden ingediend door iedereen, tegen iedereen, en ze moeten altijd formeel worden onderzocht door de politie.
De details van de aanklachten worden maar zelden openbaar uit vrees voor herhaling van de zonde.
Critici zeggen dat de ruimte voor interpretatie te breed is en de sancties te streng.
Waarom heeft Thailand deze wetten?
De monarchie staat centraal in de Thaise samenleving. Koning Bhumibol Adulyadej is alom geliefd en vaak behandeld als een virtuele god.
"De monarchie is boven elk conflict," werd onlangs in juni nog gezegd door Winthai Suvaree, een woordvoerder voor's lands militaire machthebbers.
De huidige Thailand's regerende junta, die de regering van Minister-president Yingluck Shinawatra omver wierp, wordt gezien als een stellige aanhanger van de monarchie.
Het leger nam de macht over op 22 mei dit jaar na maanden van anti-overheid protesten, zeggende de stabiliteit van het land weer zou terugkeren.
In september waarschuwde de eerste Minister Prayuth Chan-ocha Thais de bevolking zich niet te laten misleiden door elementen die tegen de monarchie zijn, aldus de Bangkok Post.
Gen Prayuth benadrukt dat de majesteitsschennis wetten nodig zijn om de royalty’s te beschermen. "Zijne Majesteit is niet in een positie om te reageren of zaken uit te leggen," aldus de premier.
Eén van de redenen die de militaire coup in 2006 rechtvaardigde was dat de toenmalige premier, Thaksin Shinawatra, de instelling van de monarchie ondermijnde - een bewering overigens die hij altijd heftig heeft ontkent.
Zijn de wetten ook gebruikt?
De wet heeft gesaldeerd in een diversiteit aan overtreders door de jaren heen.
In 2007, Oliver Jufer, afkomstig uit Zwitserland, werd gevangen gezet voor 10 jaar na hij in beschonken toestand posters van koning Bhumibol Adulyadej had bewerkt met graffiti. Hem werd later gratie verleend.
En in 2011, werd een 61-jarige grootvader veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf nadat hij werd schuldig bevonden van het verzenden van tekstberichten welke volgens het Hof geacht offensief waren aan het adres van de koningin.
Hetzelfde jaar, een prominent lid van de oppositie en rode Shirt leider, Jatuporn Promphan, werd gevangen gezet na een klacht van Gen Prayuth (nu de minister-president).
Het internet is ook in toenemende mate een plaats waar de majesteitschennis werd wordt toegepast. Zo is onder andere de afgelopen jaren Youtube geblokkeerd geweest.
Sinds de staatsgreep van 22 mei, heeft de militaire regering prioriteit gegeven aan vervolging van critici van de monarchie.
Mensenrechtengroepen zeggen dat de majesteitsschennis wetten zijn gebruikt als politiek wapen om de vrijheid van meningsuiting te beperken.
Amnesty International veroordeelt een uitspraak van het Thaise Hof in september van een 10-jaar lange gevangenisstraf tegen sociale activist en voormalige tijdschriftredacteur Somyot Prueksakasemsuk. Hij werd gevangen gezet nadat vorig jaar meer dan twee artikelen waren gepubliceerd die als beledigend voor de Koninklijke familie zijn opgevat.
"Autoriteiten in Thailand hebben in de afgelopen jaren steeds meer wetten aangenomen en gebruikt, met inbegrip van de majesteitsschennis wet, om vreedzame dissidenten en critici middels een gevangenisstraf het zwijgen op te leggen," zei Amnesty naar aanleiding van de uitspraak.
Thailand's strikte majesteitsschennis wet is door het Hof in de afgelopen jaren zelfs geïnterpreteerd ter dekking van dode koningen.
Een prominente academicus, Sulak Sivaraksa, is beschuldigd van het beledigen van de monarchie door opmerkingen over koning Naresuan de Grote, die meer dan 400 jaar geleden is gestorven.
Meest recent, drie hoge leidinggevende politiefunctionarissen werden aangeklaagd met als beschuldiging het maken van "valse claims" met betrekking tot de monarchie voor persoonlijk gewin. Later bleek dat ze in relatie stonden met verschillende familieleden van prinses Srirasmi Akrapongpreecha, de vervreemde vrouw van de kroonprins en zich hiervoor moeten verantwoorden.
Kroonprins Vajiralongkorn heeft inmiddels aan de regering gevraagd om de Koninklijke naam van prinses Srirasmi Akrapongpreecha en haar familie te verwijderen. Dit wordt algemeen gezien als een eerste stap om te scheiden.
Reacties
Long live the King hier kunnen wij nog wat van leren(respect voor elkaar)
Reactie toevoegen