Feestdagen in Thailand voor 2014 (2557 boeddhistische kalender)

1 bericht / 0 nieuw
afbeelding van Algemeen
Algemeen
Offline
Lid geworden op: 3 aug. 2012
Feestdagen in Thailand voor 2014 (2557 boeddhistische kalender)

Dit zijn de belangrijkste Thaise feestdagen voor 2014 (2557 boeddhistische kalender). Op al deze dagen, (met uitzondering van Loy Krathong), zijn in het algemeen overheidsbureaus, postkantoren, scholen en sommige banken gesloten. Sommige van deze vakantie data zijn onder voorbehoud en worden bepaald op een datum dichter bij die ceremonie en kan dus gewijzigd worden.

Veel Thaise feestdagen zijn kleurrijke vieringen en voor toeristen en mooi evenement om er aan deel te nemen of hiervan foto’s te maken. Of te wel: Geniet van.

Hieronder is een opsomming van de feestdagen en festivals in Thailand voor het kalenderjaar 2014 (2557 volgens de Boeddhistische kalender).
 


Januari 2014 (2557 Thaise kalender)

New Year's Day 2014
Woensdag, 1 januari 2013 is de eerste dag van het nieuwe jaar volgens de Gregoriaanse kalender. Thailand heeft haar traditionele festival voor hun nieuwe jaar in April, maar wordt nu ook op 1 januar gevierd. Veel mensen in Thailand genieten dan van een lang weekend omdat Oudjaarsavond (dit jaar op maandag) ook een vakantiedag is.

Bo Sang parasol festival
Het Bo Sang parasol en  Sankampang Handicrafts festival vind plaats op 15 t/m 17 januari 2014 in Chiang Mai. De locatie is Bo Sang Rd, en ligt  ongeveer 6km ten oosten van Chiang Mai.

 

Februari 2014 (2557 Thaise kalender)

Chiang Mai Bloemenfestival 2014
Dinsdag 4 februari en woensdag 5 februari 2014 zijn de datums dit jaar voor het Chiang Mai Bloemenfestival. Bezoekers aan de gebeurtenis zullen genieten van de optochten met praalwagen met bloemen, een Miss Chiang Mai bloem verkiezing, tentoonstellingen en natuurlijk heel veel bloemen.

Chinees Nieuwjaar 2013
Maandag, 10 februari 2014 is het Chinese Nieuwjaar, en dit wordt gevierd in vele delen van Thailand waar  Chinese gemeenschappen zijn. Dit festival vindt altijd plaats op de eerste dag van de eerste maanmaand en verandert elk jaar volgens de westerse kalender.

Makha Bucha dag
Vrijdag, 14 februari 2014 is een belangrijke boeddhistische feestdag Makha Bucha genoemd. Het herdenkt een preek die de Boeddha gaf aan zijn meest gevorderde studenten. Van deze gebeurtenis wordt gezegd dat het plaats vond toen alle volgelingen van Boeddha toevallig op dezelfde tijd en locatie aanwezig waren. Het wordt elk jaar gevierd bij de eerste volle maan van de derde maand van de maankalender.

Maart 2014 (2557 Thaise kalender)

-----

April 2013 (2556 Thaise kalender)

Chakri-dag
Zondag, 6 April 2014 is Chakri Day. Dit is een feestdag die de huidige koninklijke dynastie viert. Omdat deze dag op een zondag valt is maandag 7 april een compensatiedag (nationale feestdag).

Songkran-Water Festival (Thais Nieuwjaar) 2014
Zondag 13 April 2013 tot en met 15 April 2014 is misschien wel de beste tijd van het jaar om in Thailand te zijn omdat in deze periode het Songkran festival wordt gevierd. Dit is een tijd voor water gevechten en waarbij de tijd wordt doorgebracht bij de familie. Het is een landelijk festival waarbij Chiang Mai toch wel de meest bekende plek is voor reizigers om dit evenement te ervaren.

Dok Khoon Siang Khaen Bloemenfestival
Het Dok Khoon Siang Khaen bloemenfestival in Khon Kaen vindt meestal plaats rond dezelfde tijd als Songkran.

Mei 2014 (2557 Thaise kalender)

Dag van de arbeid
Donderdagdag, 1 mei 2014 is de dag van de arbeid. Dit is een feestdag in Thailand. Er vinden praktisch geen activiteiten plaats. Wel zijn op deze dag de meeste overheidsinstanties, banken en kantoren gesloten.,.

Kroningsdag
Maandag, 5 mei 2014 is de Kroningsdag in Thailand.

Raket Festival – Isaan
Vrijdag-zondag, 9 mei-11, 2014 is het Raket Festival. Dit rocket festival wordt gevierd in een aantal locaties in Isaan maar één van de beste plaatsen om te bezoeken zou Yasathon.

 

Inthakin City Pillar festival (stadspijler)
Zaterdag tot zater, 10 -17 mei, 2014 de Inthakin stadspijler festival vindt plaats in over 8 dagen in Chiang Mai. Inthakin begint op de twaalfde dag van de tanende 6de maanmaand. Dit is een uniek evenement in Chiang Mai en zeker aan te raden voor een bezoek. De locatie is bij What Chedi Luang in Chiang Mai.

Koninklijke ploegen ceremonie
Rond half mei 2014 is de Koninklijke ploegen ceremonie. De werkelijke datum wordt jaarlijks bepaald door astrologen ergens begin mei. Op dezelfde dag wordt ook Farmer’s dag gevierd.

Visaka Bucha วันวิสาขบูชา
Dinsdag, 13 mei 2014 is de belangrijkste van alle de boeddhistische festivals in Thailand. Visaka Bucha dag vind plaats bij volle maan van de zesde maand van de maankalender. Op deze dag is de herdenking van de dag waarop Boeddha werd geboren, werd verlicht, en stierf. Lokale boeddhistische tempels vieren deze dag door het houden van processies bij kaarslicht. Toeristen kunnen aan deze optochten meedoen wat zeer leuk is. Uiteraard moet wel eerbied worden getoond.

Juni 2014 (2557 Thaise kalender)

PU Sae Ya Sae Festival
Maandag 23 juni 2014 (verwachte datum) is Pu Sae Ya Sae Festival in Chiang Mai. Hierbij wordt o.a. ritueel buffels geslacht en het rauwe vlees geconsumeerd. Niet een evenement voor bezoekers die hier niet tegen kunnen.

Juli 2014 (2557 Thaise kalender)

Phi Ta Khon-Ghost Festival
De Ghost Festival is een driedaagse festival dat in Dan Sai provincie Loei plaatsvindt. De exacte datum van dit festival wordt bepaald door spirituele mediums ergens tussen maart en juli. Het evenement vindt plaats in de zesde of zevende maanmaand.
•In 2013 is het op 10-12 juli gehouden.
•In 2012 was het op 22-24 juni.

Asana Bucha Dag วันอาสาฬหบูชา
Vrijdag 11 juli 2014 is Asana Bucha de dag waarop herdacht wordt dat Boeddha zijn eerste preek gaf. Dit wordt gevierd op de volle maan van de 8e Thaise maanmaand.

Wan Khao Pansa วันเข้าพรรษา
Zaterdag 12 juli 2014 het begin van het boeddhistische regenseizoen. Wan Khao Pansa vindt plaats op de eerste dag van de afnemende maan van de acht Thaise maanmaand. Maandag 14 juli is een officiële vrije dag ter compensatie dat dit jaar Khao Pansa in het weekend valt.

Augustus 2014 (2557 Thaise kalender)

H.M. Koninginnedag / Moederdag
Dinsdag 12 augustus 2014 de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin gevierd en is ook Moederdag in Thailand. De meest Thaise mensen vieren deze gelegenheid met hun families. Omdat veel mensen uit de grote steden dan naar hun familie in dorpen of het platteland reizen is er op en rond deze dag veel verkeer.

Hungry Ghost Festival
Rond 20 augustus 2014 is het Hungry Ghost Festival, dat op de volle maan (vijftiende dag) plaatsvindt van de zevende maand van de Chinese maankalender (meestal in augustus). Dit festival wordt gevierd in de plaatsen en steden van Phuket, Chiang Mai, Bangkok, Chiang Rai, en de meeste plaatsen met een Chinese gemeenschap. In Phuket heet dit festival Por Tor en is een unieke viering om mee te maken.

September 2014 (2557 Thaise kalender)

Mid Autumn (Moon) Festival
Maandag 8 september 2014 is de Mid Autumn Festival en vindt plaats bij volle maan om en nabij de aanvang van de herfst. Het Mid-Autumn Festival wordt gehouden op de 15e dag van de achtste maand van de Chinese kalender, dit is in September of begin oktober volgens de Gregoriaanse kalender. Het wordt gevierd door Chinese gemeenschappen in heel Thailand. Ter gelegenheid van dit festival verkopen winkels speciale maantaarten.

Prins Mahidol dag
Woensdag 24 September 2014 en ter herinnering aan de vader van de moderne Thaise geneeskunde Prins Mahidol. Het is geen officiële feestdag.

Oktober 2014 (2557 Thaise kalender)

Vegetarisch Festival 2014
Vanaf woensdag 15 oktober tot 23 oktober 2014 is het Thailand vegetarische Festival 2013 en duurt negen dagen. Sommige Thaise mensen die zich geheel aan de voorschriften houden is het zelfs 10 dagen. Dit festival start officieel op 5 oktober, maar sommige gebeurtenissen beginnen een dag of twee eerder of later dan deze datum. Dit hangt af van de organisatie vanuit de tempel die dit lokaal organiseert. De datum wordt berekend op de 15e dag van de afnemende tiende maand van de Thaise maankalender.

De meest extreme vorm van het vegetarische festival is in Phuket. Hier heeft men zijn eigen geschiedenis en tradities die zelfs macabere aspecten vertoont. In het algemeen viert men overal in Thailand is dit een spirituele festival met onthouding en zuiverheid als het centrale motief. Uiteraard is gedurende het festival van 9 dagen  vegetarisch voedsel op grote schaal te verkrijgen en restaurants zorgen voor smakelijke gerechten die hierop afgestemd zijn. Vegetarisme omvat o.a. ook het vermijden van bepaalde groenten zoals knoflook en UI. Deze worden gezien als het verhogen van agitatie. Het festival heeft zijn wortels in de Chinese Taoïstische praktijken en min of meer overgenomen door Thailand en verwelkomd door de Thais Boeddhistische bevolking die (tot op zekere hoogte) ook vegetarisme omarmen.

Wan Awk Pansa (Wan Ok Phansa)
Donderdag 30 oktober 2014 is Wan Awk Pansa en betekent het einde van de retraite voor de boeddhistische monniken begonnen op WAN-Khao Pansa. Dit valt op de volle maan van de elfde Thaise maanmaand.

Vrijdag 31 oktober 2014 is Thod Kathin of Kathina die op de eerste dag na de volle maan van de elfde Thaise maanmaand is gehouden. Dit wordt gevierd door de kleurrijke processies en tempel activiteiten vooral in delen van het noordoosten van Thailand en Laos. De presentatie van de monniken gewaden nadat de regenseizoen zich terugtrekt is de centrale boeddhistische activiteit.

Naga Fireball Festival
Woensdag 29 oktober en 30 oktober 2014 de Naga Fireball Festival vindt plaats in Nong Khai rond de volle maan van de elfde maand (oktober). De datums vallen samen met de dag vóór en de dag van het boeddhistische viering van Wan Awk Pansa, het einde van het regenseizoen retraite.

King Chulalongkorn - ThaiNLChulalongkorn dag
Donderdag 23 oktober 2014 is Chulalongkorn Day, de herdenking van één van de meest gerespecteerde koningen van Thailand. Koning Chulalongkorn wordt gezien al de Koning die er voor heeft gezorgd dat Thailand altijd zelfstandig is gebleven en niet is ingelijfd als een kolonie zoals wel bij de omliggende landen was gebeurd.

November 2014 (2557 Thaise kalender)

Loy Krathong 2014
Vrijdag 28 november 2014 is één van de mooiste Thaise festivals. Loy Krathong is niet een feestdag, maar het is een tijd waarbij men samen komt en ’s avonds een Krathong te water laat. Dit is een drijvend bloemstukje voorzien van een kaars die wordt aangestoken als hij te water wordt gelaten. Ook worden zwevende lantaarns aangestoken die de nachtelijke hemel schitterend verlichten. In Chiang Mai viert men het meestal twee dagen vóór tot één dag na deze dag (zaterdag, 16 November tot maandag 18 November). Het is niet een officiële Thaise vrije dag , maar vooral in Noord-Thailand is het een periode met vrije dagen. Dit festival wordt op de vijftiende dag van de wassende maan van het twaalfde maanmaand van de Thaise kalender gevierd.

Lopburi zonnebloem Festival
Het Lopburi zonnebloem festival wordt gehouden in Lopburi gelegen in Centraal-Thailand en in de buurt Saraburi. Dit festival heeft geen exacte data en begint wanneer de zonnebloemen in bloei staan. De zonnebloemvelden zijn een attractie voor veel Thaise bezoekers en toeristen. Algemeen gezegd begint dit vanaf november en kan duren tot januari of zelfs februari.

December 2014 (2557 Thaise kalender)

H.M. De King's verjaardag
Vrijdag 5 December 2014 is de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Bhumipol. Het is ook de dag van de vader in Thailand.

Dag van de Grondwet
Woensdag 10 december 2014 markeert de dag in 1932 dat Thailand een constitutionele monarchie is geworden.

Kerstdag
Donderdag en vrijdag 25,26 december 2014 is niet een feestdag in Thailand, maar het wordt gevierd zoals op veel plaatsen in de wereld met enkele vrije dagen. Vooral winkelcentrums zijn voorzien van sierlijke decoraties die in het teken staan van Kerst en zelfs de winter.

New Year’s Eve / Oudjaarsavond
Woensdag 31 december 2014 is een feestdag in Thailand ter gelegenheid van het nieuwe jaar. Zoals nieuwjaarsdag ook een vakantiedag is, is dit een tweedaags evenement.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.