Reizen in Thailand

1 bericht / 0 nieuw
Jan Hiemstra
Offline
Lid geworden op: 31 mrt. 2012
Reizen in Thailand

Vervoer in Thailand is goed geregeld. Er is een breed scala aan vervoersdiensten: vliegtuig, trein, bus en boot. Je kunt praktisch alle locaties binnen Thailand bereiken. Het vervoer is relatief goedkoop. Hieronder is een opsomming over de transportmiddelen en enkele zaken om rekening mee te houden.

Met het vliegtuig

Belangrijke toeristische bestemmingen in Thailand kunnen worden bereikt per vliegtuig. Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse vluchten verzorgen, waaronder budget carriers. Praktisch alle grote plaatsen hebben een eigen vliegveld. Don Mueang Airport bij Bangkok, de voormalige internationale luchthaven, dient ook als een hub voor binnenlandse vliegreizen.
 
Luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse vluchten verzorgen binnen Thailand zijn onder andere:
 

(klik op de luchtvaartmaatschappij voor de website)

Voor meer informatie over hoe je van het vliegveld in Bangkok kan komen is te vinden op de website van Suvarnabhumi  Airport. Kies onder “Public Car Service” de gewenste optie van transport.

Voor het transport vanaf de luchthaven Suvarnabhumi naar Bangkok is het verstandig enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zeker als het een eerste bezoek aan Thailand is.

 • Gebruik alleen het officiële vervoer door te boeken bij één van de balies in de hal van het vliegveld. Vermijd mensen die je benaderen in de terminal en vervoer aanbieden, zelfs als ze beweren dat ze officieel zijn, want vaak hebben ze geen licentie om vervoer te regelen.
 • Het kan zijn dat als een taxichauffeur aangeeft probeert een andere locatie voor te stellen door te zeggen dat bijvoorbeeld de geboekte accommodatie om wat voor reden gesloten is. Hij zal dan een betere deal voorstellen op, uiteraard, een betere locatie etc. Het voordeel voor de chauffeur is dat hij hiervoor commissie ontvangt voor aangebrachte klanten. Het is aan te raden om de geboekte accommodatie aan te houden. Vooral omdat deze via een gerenommeerde reisagent is geboekt.
 • Als je naar het centrum van Bangkok gaat en tijd wilt te besparen, vraag de chauffeur de tolweg te gebruiken. Je zult wel de tol moeten betalen.
 • Er is een 50-Baht toeslag voor taxi's vanaf de luchthaven. Deze toeslag wordt niet getoond op de meter. De taxichauffeur zal het toe voegen aan het tarief op de meter wanneer de bestemming is bereikt. Deze toeslag is legitiem. Er zijn geen andere toeslagen die je moet betalen.
 • Zorg ervoor een aantal kleine coupures bij de hand te hebben, met inbegrip van 20, 50 en 100-Baht biljetten/munten. Wissel bijvoorbeeld wat euro’s op de luchthaven. Veel taxichauffeurs hebben geen wisselgeld voor grotere coupures.

 

Met de trein

De State Railway of Thailand (SRT) biedt verbindingen naar de belangrijkste toeristische bestemmingen in het noorden, noordoosten, oosten en zuiden van Thailand. Deze diensten zijn afkomstig van Hua Lampong station in het centrum van Bangkok. De meeste hebben drie klassen, de eerste klas met eigen  compartimenten en airconditioning, de tweede-klasse met airconditioning en eventueel slaapwagons, en de derde klas met alleen zitplaatsen zonder airconditioning.
 
Meer informatie of online boeken kan via de website van State Railway of Thailand.
 
Voorzorgsmaatregelen als per trein gereisd wordt in Thailand:

 • Er zijn af en toe gevallen bekent van georganiseerde diefstal van passagiers op treinen langs populaire routes. Dit is vooral tijdens de nacht of bij nachttreinen. Als je weg wordt geblokkeerd door een vreemdeling en een andere persoon is zeer dicht achter je, bescherm je spullen en ga weg. Dit kan gebeuren in de gang van de trein of op het perron van een station.
 • Accepteer onderweg geen eten of drinken dat is aangeboden door vreemden. Het zou kunnen zijn dat er iets in zit om je te drogeren. Het is beter om je eigen eten te dragen en of drinken te kopen van de verkopers in de trein.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat iets niet correct is waarschuw de conducteur. Vaak is er extra spoorwegpolitie aanwezig op routes met verhoogde criminaliteit.

 

Met de bus

Thailand heeft drie soorten busdiensten die toeristen over het algemeen gebruiken. Het eerste type is de 1e klas bussen met airconditioning (ook wel VIP-bussen) die worden geëxploiteerd door particuliere bedrijven. Deze luxe intercity bussen bieden lijndiensten tussen de belangrijkste bestemmingen in heel Thailand. Ze bieden veel beenruimte, comfortabele stoelen met verstelbare rugleuning. Afhankelijk van de operator en route, zijn er on-board services zoals onder meer snacks, drankjes en dekens. Ook zijn er meestal begeleiders mee.

Het tweede type bus wordt geleverd door een staatsbedrijf genaamd The Transport Co, Ltd, die lijndiensten naar alle belangrijke regio's van Thailand heeft lopen. Er zijn bussen met airconditioning en zonder airconditioning. De bussen zonder airconditioning zijn wel voorzien van ventilators. Op een aantal routes rijden particuliere bussen onder licentie van The Transport Co, Ltd.

De derde type bus service is met een zogenaamde mini-bus. In een mini-bus zijn 9 tot 10 zitplaatsen en wordt door particuliere ondernemingen verzorgd. De mini-bussen rijden zowel direct naar populaire toeristische bestemming als ook op niet vaste routes. Vaak worden deze busjes ook gebruikt voor rondleidingen of sightseeing. Vervoer met een mini-bus biedt flexibiliteit en gemak. Even stoppen onderweg om wat te eten of iets te bekijken is vaak geen enkel probleem. Echter zorg er wel voor dat een gerenommeerd bedrijf de reis verzorgt. Dit kan o.a. via een (lokaal) reisbureau of reisorganisatie. Vaak is het zo dat balie medewerkers in het hotel een advies kunnen geven voor een lokaal reisbureau. Ook komt het voor dat in het hotel een medewerker van een reisorganisatie aanwezig is.

 
Voorzorgsmaatregelen als per bus in Thailand gereisd wordt:

 • Er zijn af en toe gevallen bekent van georganiseerde diefstal van de passagiers op bussen. Dit is vooral tijdens de nacht of nachtelijke ritten. Als je weg wordt geblokkeerd door een vreemdeling en een andere persoon is zeer dicht achter je, beschermen je spullen en ga weg. Dit kan gebeuren in het gangpad van de bus, op het perron van een station, of op een rustplaats.
 • Accepteer geen eten of drinken aangeboden door vreemden.  Het zou kunnen zijn dat er iets in zit om je te drogeren. Het is beter om je eigen eten mee te nemen en of drinken te kopen van leveranciers op een rustplaats.
 • Soms zou het kunnen voorkomen dat bij een bus stop uit de bagageruimte van de bus eigendommen worden ontvreemd. Neem daarom niet te veel bagage mee en als het mogelijk is hou het in de directe omgeving. Als er eigendommen in de bagageruimte van de bus zitten, kijk dan goed naar de spullen bij een halte waar de bagageruimte van de bus open is.
 • Nachtbusreizen, vormt een groter risico op ongevallen als gevolg van vermoeidheid van de bestuurder en een groter aantal vrachtwagens op de weg. Probeer bij voorkeur overdag of 's avonds te reizen.

 

Met de boot

Er zijn vele veerboten en particuliere speedboot diensten die het vaste land met eilanden in de Golf van Thailand en de Andaman Zee. Tarieven voor deze diensten is vaak opgenomen in pakketreizen, via boeking bij een reisagent of moet worden betaald op het punt van vertrek.
 
Voorzorgsmaatregelen bij het reizen per boot in Thailand:

 • Ferry’s en speedboten worden vaak overladen met passagiers. Probeer piekuren of een boottocht in het weekend te vermijden om de kans van een overladen boot te verminderen.
 • Controleer desnoods voor het instappen of de boot de juiste veiligheidsuitrusting heeft (inclusief zwemvesten).
 • Ga alleen mee met ferry of speedboot exploitanten die daarvoor een vergunning hebben. Door de bootreis te boeken bij een gerenommeerd reisagent zal dit worden ondervangen.

 

Persoonlijk ervaar ik de reismogelijkheden in Thailand als prettig. Het boeken van een reis gaat gemakkelijk en voor een relatief laag bedrag kan je op leuke locaties komen. De genoemde voorzorgsmaatregelen is naar mijn mening iets wat je automatisch doet. Zeker als je in een ‘vreemd’ land bent. Over alle jaren heb ik (gelukkig) nog geen problemen onderweg meegemaakt en alleen maar genoten.

(de basis van dit artikel is afkomstig van Tourism Authority of Thailand )

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.