Garnalenpasta en vissaus

thai ka-pi garnalenpastaIn de Thaise keuken zorgen garnalenpasta of te wel ka-pi, en vissaus (naam plaa) voor de zoute smaak in gerechten. Deze smaakmakers nemen de plaats in van het in Europa gebruikte tafelzout en de in andere Aziatische landen gebruikte sojasaus. De smaak is meer dan alleen maar zout; de smaak van zeezout komt dichter inde buurt.

De twee smaken hebben dezelfde oorsprong en hun smaak is onmiskenbaar Thais. Vissaus is het vocht van kleine, inde zon gedroogde, gefermenteerde visjes, terwijl er van het overblijfsel van een vergelijkbaar proces met garnalen een pasta wordt gemaakt.

Hoewel de geur onaantrekkelijk kan zijn, voegt de garnalenpasta een volle, diepe smaak toe aan gerechten. Garnalenpasta wordt gebruikt om currypasta's te binden en hij bepaalt de smaak van de karakteristieke Thaise naam phrik-sausen.

thaise vissausVissaus wordt in vrijwel elk gerecht gebruikt en is het belangrijkste ingrediënt in de meeste dipsauzen. Hoewel de saus onsmakelijk ruikt, zwakken de pikante smaak en sterke geur wat af als u de saus combineert met andere ingrediënten. Naam plaa raa is een noordelijke versie en gemaakt van gefermenteerde zoetwatervis. De sterke vissmaak herinnert aan de intense smaak van de pasta's uit het verleden.
 

terug naar thaise recepten


 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.