Hat Nai Harn strand, Phuket - Thailand

kaart phuket thailandHoewel Phuket de kleinste provincie van Thailand is, is het wel het grootste eiland met een oppervlakte van 587 vierkante kilometer. Door de vele witte stranden is dit eiland zeer populair. Door de toegenomen toerisme is het flink ontwikkeld. Voorheen waren de rubberplantages en ananas die voor de lokale economie zorgen. Nu is het hoofdzakelijk het toerisme. Er is hier op ingespeeld door het bouwen van hotel en resorts waarvan diverse zeer luxueus zijn. Ook op uitgaansgebied is veel verandert. Vooral op toeristische locaties zijn genoeg restaurants, bars en clubs. De wegen op Phuket zijn goed begaanbaar en het is er zeer leuk om met een gehuurde brommer het eiland te verkennen.

Het centrum is de plaats Phuket-stad en niet direct aan een strand gelegen. Hoewel de meeste bezoeker natuurlijk voor het strand gaan is deze stad zeker het bezoeken waard. Vanaf Patong is het een 20 minuten rijden. In het hartje van de stad is Chinatown. Hier is nog duidelijk aan de gebouwen te zien dat ze vroeger door Europeanen zijn gebouwd. Het zijn hoofdzakelijk herenhuizen die een mix hebben van Portugese en Chinese stijl. Door het grote aantal Chinezen in Phuket-stad zijn er ook diverse tempels met een taoïstische uitstraling. Diverse zijn best de moeite van het bezichtigen waard, zoals Jui Tui-tempel, Put Jaw- tempel en Sanjao Sam San. Entree is gratis. In de Jui Tui-tempel en ook Put Jaw-tempel wordt elk jaar in oktober het Vegetarische Festival gevierd. Tijdens dit feest wordt door de gelovigen geen vlees gegeten. Velen gaan in trance en lopen daarna over hete kolen of doorboren zichzelf met dolken, speren en zelfs schroevendraaiers.
Iets buiten de stad is het Phuket Orchideeëntuin en Thai-dorp. Naast de vele soorten orchideeën die te zien zijn verzorgd met in het Thai-dorp een spectaculaire show die diverse rituelen uit de Thaise cultuur laten zien. Wie vlinders en insecten wil zien kan terecht bij Phuket Vlindertuin en Insectenwereld. Er zijn wel meer dan 40 soorten rond fladderende vlinders hier te bewonderen.
In het centrum is een grote markt met veel kraampjes met de meest uiteenlopende artikelen. Van fruit tot diverse soorten vlees en vis. Het is luidruchtig vanwege het afdingen en er is een veelheid aan geuren.
Ten westen van het stadscentrum is nog een attractie: Krokodillenwereld en Zee aquarium.

De meeste stranden in Phuket liggen aan de westkust die bijna 48 km lang is. De zandstranden zijn stuk voor stuk mooi wit met een fijne zandkorrel en worden gescheiden door kapen. Er hebben zich over tijd baaien gevormd door de golven.

Hat Mai Khao is het langste strand dat ruim 17 km is. Het is een relatief rustig strand. Het zand is meer goudgeel dan wit en iets grof. Dit strand hoort toe aan het Sirinat Nationaal Park. Er is weinig accommodatie en derhalve heerlijk om te zonnen of te genieten van het heldere zeewater.

Ao Bang Thao is 8 km lang en is één van de mooiste stranden van Phuket. Hier zijn diverse luxe hotels te vinden zoals de Banyan Tree Phuket. Dit hotel heeft onder andere een 18-holesgolfbaan.

koh phuket thailandHat Kamala is niet ver verwijdert van het drukke Patong. Het is hier rustig. De lokale bewoners hier zijn overwegend moslims. Dit strand heeft tijdens de tsunami van 2004 de meeste schade opgelopen. Men heeft er veel werk van gemaakt om alles weer te herstellen waardoor er niets meer is te zien van de verwoesting die toen heeft plaats gevonden. Hier is ook Phuket Fantasea, een cultureel themapark.

Hat Patong is over de jaren uitgegroeid tot een toeristentrekpleister. Er zijn veel winkels, restaurants, bars, clubs. Voor uitgaan is dit een ideale omgeving maar er zijn genoeg toeristen die de drukte liever inruilen voor een rustiger gedeelte van het eiland. In het centrum van Patong ligt Thanon Bangla waar vele bars zijn. Het Simon Cabaret is ook hier gelegen. Iedere avond zijn hier optredens van ‘look a-likes’ van bekende vrouwelijke artiesten. Echter de uitvoerenden zijn allen ‘kathoeys’ of te wel travestieten.

Voorbij Hat Patong ligt Hat Karon Noi dat ook wel Relax Bay wordt genoemd. Dit strand wordt hoofdzakelijk gedomineerd door hotel Le Meridien Phuket en is lastig te bereiken. Hiernaast lig Hat Karon en is 4 km lang en na Hat Patong het meest populaire strand op het eiland. Het strand wordt niet zo druk bezocht als Hat Patong en is zelden vol.

Ten zuiden van Karon voorbij de kaap is Hat Kata Yai. Dit is een schitterend gelegen strand met uitzicht op het krabben-eiland genaamde Kho Poo. Het zand is wit en de zee zeer helder. Er zijn diverse visrestaurant waar het zeer smakelijk eten is. Het is er ’s avonds rustig en voor een wandeling zeker een aanrader. Overdag kan het best wel eens druk zijn met de vele toeristen. Achter de kaap aan de zuidkant ligt Hat Kata Noi. Het is ook een mooi strand. Echter deze wordt in beslag genomen door het Kata Thani Resort.

koh phuket thailandMeer naar het zuiden onder Kata ligt tussen twee rotsrichels Hat Nai Harn. Een groot gedeelte van dit strand behoort toe aan het Samnak Song Nai Harn klooster. Deze hebben de ontwikkeling ten behoeve van het toerisme grotendeels tegengehouden. Hierdoor is dit strand nog relatief onontwikkeld. Het is een goed alternatief voor de andere stranden op het eiland waar het veel drukker is. Er zijn wel wat voorzieningen zoals een paar bars, winkels en restaurants. Voor wie rustig wil relaxen op een mooi wit strand en zwemmen in helderblauwe zee is Hat Nai Harn zeker een aanrader.

Langs de oostkust van Phuket zijn nauwelijks stranden en bestaat hoofdzakelijk uit kalstenen ondiepten.  Het enige strand van betekenis is Laem Phan Wa en ligt ongeveer 10 km ten zuidoosten van Phuket-stad. Er zijn slecht enkele hotels en restaurants. De baai wordt aan beide kanten beschut door rotsen en is heerlijk zwemwater.

Zoals aangegeven heeft het eiland Phuket vele stranden waarbij we in dit stukje de meest bekende hebben opgenoemd. Naast de stranden heeft Phuket veel te bieden van rustige locaties tot uitgaanscentra en van eenvoudige accommodatie tot zeer luxe resorts. De grote variaties in mogelijkheden samen met de stranden heeft ervoor gezorgd dat Phuket een trekpleister is geworden voor het toerisme.

koh phuket thailand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

koh phuket thailand

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.