Khao Sok Nationaal Park, noordkust Andamanse Zee

Khao Sok Nationaal Park, noordkust Andamanse ZeeVanuit Phuket of Surat Thani is het Khao Sok Nationaal Park gemakkelijk te bereiken en ligt op een bergkam tussen de oost en west kust. Door de ligging valt hier zowel regen vanuit de Golf van Thailand als de Andamanse Zee. Met maar liefst 3500 mm regenval per jaar is dit het natste gedeelte van Thailand.

Dit park heeft enkele unieke kenmerken naast de gebruikelijke flora, fauna, rivieren en bossen. Op Khao Sok groeit onder andere één van de oudste altijdgroene regenwouden ter wereld. Men heeft geconstateerd dat dit regenwoud zeker 160 miljoen jaar oud is. Ook groeit in dit dichte regenwoud een plant genaamd Rafflesia kerrii. Met een bloem die in volle bloei een doorsnede heeft van 80 cm  is dit de op één na grootste bloem ter wereld.

Het park bestaat vooral uit kalksteenbergen die gemiddeld een hoogte hebben tussen de 400 en 600 meter. De hoogste is een uitschieter van 960 meter. Het totale oppervlakte van Khao Sok is circa 740 vierkante kilometer.

Over het algemeen is het regenwoud niet zo hoog. Maar er zijn toch ook wel veel hoge bomen, waarbij sommige wel een hoogte van 65 meter halen.

In het park lopen diverse dieren vrij rond waaronder olifanten en luipaarden, al worden die niet vaak gespot. Daarentegen worden vogelspinnen, schorpioenen en cobra’s vaker gezien.

Er zijn negen junglepaden waarvan er acht het eerste gedeelte van 5 km parallel aan de rivier de Sok loopt. Bij de splitsing van de paden loopt één pad nog door naar het 2 km verder gelegen Ton Gloy waterval en een mooie gelegenheid om een duik te nemen en wat te zwemmen. Een ander pad komt uit bij de Bang Leap Nam waterval. Deze is niet zo groot maar wel goed te bereiken. Lastiger is de Sawan waterval. Om deze te bereiken moet er soms over steile rotsen worden geklauterd die veelal glad zijn.

Eén jungle pad gaat de andere kant op en loopt samen met de rivier de Bang Laen en komt uit op de Sip et Chan waterval.

Als je een route wilt doen langs een jungle pad is het aan te raden om bijvoorbeeld in Phuket of Krabi een dagtocht regelt. Dat is inclusief een gids. Behalve dat de gids ervaring heeft zal deze ook wijzen op zeldzame flora of bepaalde sporen van dieren.

Khao Sok nationaal park is dagelijks geopend en bij aankomst is entree verschuldigd. Bij boekingen van dagtochten is de entree inclusief de kosten voor de trip.

Khao Sok Nationaal Park, noordkust Andamanse Zee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Khao Sok Nationaal Park, noordkust Andamanse Zee

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.