Koriander, thais basilicum en munt

koriander wortelEén van de opvallendste kenmerken van de Thaise keuken is het gebruik van verse kruiden. Kruiden zorgen ongetwijfeld voor geur en smaak, maar in een keuken waar presentatie minstens zo belangrijk is als smaak, komen uiterlijk en aroma van verse kruiden beslist niet op de tweede plaats.

In de meeste Thaise recepten is koriander het belangrijkste kruid. Opvallend genoeg zijn het vooral de wortels die gewaardeerd worden om hun aroma en pittige smaak. Gemalen met knoflook, zout en peperkorrels vormen ze de basis voor menig gerecht. De verfrissende blaadjes en steeltjes worden in vrijwel alle soepen, salades, visgerechten en gele curry 's gebruikt.

 

Thaise koks gebruiken ook drie soorten basilicum. Allemaal tamelijk verschillend van de soorten die we hier in het westen gebruiken. Het zoete Thaise basilicum heeft een anijsachtige smaak en zorgt voor een vleugje pit gemengd met wat zoet in soepen en curry 's. Heilig basilicum, soms ook 'heet basilicum' genoemd vanwege zijn peperige smaak, heeft een sterk aroma dat nog krachtiger wordt als u het meekookt. Deze soort wordt alleen in stevige gerechten gebruikt.

Er is ook nog een verfijnd citroenbasilicum dat in soepen en visgerechten wordt gebruikt. Munt wordt vers aan salades, vis- of gehaktschotels toegevoegd. De frisse geur en smaak contrasteren met de hitte van de chilipepers in deze gerechten.

thaise basilicum soortenmunt

terug naar thaise recepten


 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.