Leefwijze Thailand

glimlach thailandThailand staat bekend als het land van de glimlach. Maar waarom eigenlijk? Leest u verder en maak kennis met de gebruiken en gewoonten van de Thai, waaronder de beroemde glimlach, de Thaise begroeting en het Koningshuis.

Het land van de glimlach?

De Nederlandse bevolking wordt door andere culturen vaak gezien als direct en recht door zee. In de Thaise cultuur daarentegen, gelden hele andere normen en waarden: de Thai zeggen liever geen nee, omdat ze geen gezichtsverlies willen lijden. De glimlach is in Thailand een natuurlijk aspect van het leven en wordt vaak gebruikt om zo bepaalde situaties het hoofd te bieden. Vaak kunt u uit de manier van glimlachen opmaken wat de Thai bedoelt. Hier volgen enkele voorbeelden van de betekenis van de Thaise glimlach:

  • ze amuseren zich
  • ze willen u bedanken,
  • ze hebben u niet goed begrepen,
  • ze verontschuldigen zich.

     

De Thai zijn over het algemeen netjes; ze dragen schone kleding en zijn beleefd tegenover anderen. Dit heeft te maken met beschaving en waardigheid. Deze begrippen zijn diep in de Thaise samenleving geworteld. De gevolgen daarvan zijn duidelijk zichtbaar: niet alleen de mensen zien er verzorgd uit, ook op straat is het netjes en zijn er bijna nergens sporen van vernieling. Bij bushaltes en liften wordt keurig gewacht en niet voorgedrongen. Ook zijn de Thai uiterst vriendelijk niet alleen tegen u als westerling, maar ook tegen elkaar. De Thai hebben diep respect voor ouderen, om die reden zullen ze ouderen extra goed behandelen.

markt thailandDe Thai verwachten ook van de bezoekers aan hun land dat ze zich beschaafd gedragen, voornamelijk als het gaat om tempelbezoek. Vrouwen kunnen bij sommige tempels een grote sarong lenen wanneer ze een kort rokje of een mouwloos shirt dragen. Mannen worden geacht een  blouse of T-shirt en een lange broek te dragen. Verder is het gebruikelijk dat bezoekers aan de tempel hun schoenen uittrekken voordat ze de tempel betreden.

Wai

Een ander belangrijk gebruik van de Thai is de wai. Een wai maken is de Thaise manier van begroeten. Hierbij leggen de Thai hun handen tegen elkaar met de vingers naar boven wijzend, en maken zo een buiging. Er zijn wat regels verbonden aan het maken van een wai. De hoogte van de handen en de manier van buigen hangen af van de hiërarchie van de persoon Wai begroeting Thailanddie de Thai begroet; hoe hoger de handen, des te meer respect er getoond wordt. Het is niet gebruikelijk een wai te maken naar kinderen en naar bedienend personeel. Een vriendelijk knikje van uw kant volstaat.

Betekenis hoofd en voeten

Het hoofd en de voeten hebben een speciale betekenis voor de Thai. De Thai beschouwen de voeten als het laagste lichaamsdeel, zowel lichamelijk als spiritueel. Om die reden kunt u beter niet met uw voeten wijzen of uw voeten op stoelen of tafels leggen. Ook mag er nooit over iemand heengestapt worden, ook niet in drukke treinen. In dezelfde context beschouwt de Thai het hoofd letterlijk en figuurlijk als het hoogste lichaamsdeel. Het zal daarom als onaangenaam worden ervaren als een Thai ?over zijn bol? geaaid wordt.

Het koningshuis

De Thai heeft groot respect voor het koningshuis. Langs straten, op verkeerspleinen, bij mensen thuis; overal hangen foto's van Koning Bhumibol Adulyadej (oftewel Rama IX)  en Koningin Mom Rajawongse Sirikit Kitiyakara. Deze portretten worden uit respect het liefst zo hoog mogelijk boven koning van Thailandooghoogte van de mensen opgehangen. Een praktijkvoorbeeld van het respect voor het koningshuis is de bioscoop. Als u naar de film gaat, zult u merken dat alle bezoekers uit respect voor het koningshuis gaan staan wanneer het Thaise volkslied wordt gespeeld.

Laat u nooit negatief uit over het koningshuis. Dit wordt niet gewaardeerd en er kan zelfs een gevangenisstraf op staan!

Sanuk

'Sanuk' en 'sabai' zijn twee begrippen in de Thaise cultuur waar veel waarde aan wordt gehecht. Sanuk lijkt op het Nederlandse 'gezellig' en sabai betekent 'gelukkig'. Als het even kan, wordt de gelegenheid aangegrepen om bij elkaar te komen en iets 'sanuks' te doen, zoals samen wat eten of een praatje maken tijdens de pauze. 'Sanuk' nastreven is een levenshouding; als je vaak genoeg 'sanuk' bent, word je vanzelf 'sabai'.
Sanuk in Thailand
 

Blank staat voor rijk

Vele Thai kijken op tegen blanke mensen en willen zelf zo blank mogelijk zijn. Vroeger leefden de rijke Thai in de vruchtbare binnenlanden. De armen woonden aan de kust, waar de zoute en onvruchtbare grond goedkoop was. Aan de kust werden de mensen meer blootgesteld aan de zon, waardoor ze een donkere huid kregen. Hierdoor werd het verschil tussen de welvarende en arme mensen goed zichtbaar. Om deze reden staat blank synoniem aan rijk. Tegenwoordig poederen veel Thaise meisjes hun gezicht met "whitening powder" (wit poeder) om er zo blank mogelijk uit te zien.

 

Ambacht

ambacht thailandIn Thailand worden nog prachtige traditionele ambachten beoefend. Zo is Chiang Mai hèt paradijs voor wie op koopjes uit is, vooral in de ambachtelijke waren. Hier zult u vrijwel elk type van ambacht vinden. De ambachten omvatten goudsmederijen, zijdeweverijen, houtbewerking, geschilderde paraplu's, lederwaren, keramiek, geweven zijde en antiek meubilair. Plaatsen als Nakhon Ratchsima, Ubon Ratchathani, Nakhon Si Thammarat, Songkhla staan ook bekend om hun ambachten.

 


vorige pijlTerug (Religie Thailand) - (Thaise keuken) Volgendevolgende pijl

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.