Limoenen en citroengras

thaise kruiden en ingrediëntenHet aroma van een dampende kom tom yam zegt veel over Thais eten, dat met name wordt gekenmerkt door het gebruik van verse kruiden en specerijen die door een vleugje citroen de typische frisse smaak krijgt. In de Thaise keuken vormen knoflook, sjalotjes, gember, geelwortel en galanga de basis van veel gerechten. Vissaus en garnalenpasta zorgen voor een zoutige smaak, chilipeper levert de scherpte en voor de zoetige smaak wordt kokos en palmsuiker gebruikt.

Door het gebruik van citroengras aan het gerecht krijgt het een fris zure smaak wat de balans maakt in de smaak van het gerecht (zout/zoet/zuur).

Hoewel de Thaise keuken vaak wordt beschreven als fris met een vleugje citrus zijn citroenen beslist niet inheems. In plaats daarvan wordt vaak het sap van kleine, zure Thaise limoenen toegevoegd om tegenwicht te bieden aan de volle zoetheid van de gerechten.

Tamarinde of azijn is een prima alternatief voor deze karakteristieke zure Thaise smaak. Het bittere sap van de limoensoort Citrus hystrix (voorheen ook wel kaffirlimoen genoemd) worden zelden gebruikt. Wel worden de (limoen)blaadjes en de knobbelige schil van de kaffirlimoen gebruikt in curry ’s, pasta’s en bouillons vanwege de frisse citroenaroma. De schil wordt vaak gekneusd zodat de olie en geur goed vrijkomt.

 

thai limoen - kaffir limoen - citroengras - basilicum

terug naar thaise recepten


 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.