Naam phrik - chilisaus -

thais recept naam phrikNaam phrik, letterlijk vertaald 'pikant water', is een chilisaus en specifiek Thais. Terwijl in andere keukens dergelijke sauzen een bijgerecht of smaakmaker zijn, staat naam phrik altijd centraal tijdens een Thaise maaltijd en de bijgerechten worden zo gekozen dat ze de chilisaus aanvullen, zowel in smaak als textuur.

Naam phrik kan pikant, heet of rokerig zijn, maar de smaak is altijd sterk. De dipsaus vormt misschien wel de essentie van Thaise gerechten. Hij heeft een delicaat evenwicht tussen zure, pikante en zoute smaken met een vleugje zoet en de onderliggende toets van gefermenteerde, geroosterde garnalenpasta verbindt alle smaken met elkaar. Als er kokosroom wordt toegevoegd wordt de saus lon genoemd en smaakt hij zoeter.

Bijgerechten om in de saus te dippen kunnen rauwe groenten zoals komkommer en kool zijn, of gefrituurde pompoen, aubergine of zoete aardappel; omelet, gegrilde vis en kip of gefrituurd varkensvlees, maar ook fruit en zelfs bloemen. In slechte tijden werd een kom rijst met wat naam phrik al als een complete maaltijd beschouwd.

terug naar thaise recepten


 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.