Over de Thaise keuken

thaise keukenDe Thaise keuken is verrassend levendig en fantasierijk. Geurige aroma’s en een mooie presentatie doen een beroep op alle zintuigen. Smaak, textuur en vaak een geduchte ‘hitte’ contrasteren met elkaar maar kan ook wonderwel samen.

Thais eten is in feite één van de grootste mixen van gerechten uit de hele wereld. In heel Azië zijn de Chinese culinaire ideeën sterk vertegenwoordigd, vooral in de vorm van noedelgerechten, soepen en technieken zoals roerbakken of stomen. Indiase specerijen geven de frisse Thaise curry ‘s hun volle, nootachtige smaak, terwijl de smaken van Zuidwest-Azië opvallen in satés en kokoscurry ’s. Zelfs de beruchte Thaise curry ’s zijn niet inheems want ze werden in de zestiende eeuw geïntroduceerd door de Portugezen.

Thaise koks, van wie velen aan het hof werkten, maakten van al deze ingrediënten en technieken iets specifiek Thais door ze te combineren met klassieke smaakmakers: knoflook, peper en korianderwortel; fris citroengras en pikante Thaise kruiden; (kaffir) limoen en tamarinde; galanga, Aziatische sjalotjes, zoet kokos, palmsuiker en zoute vissaus en garnalenpasta.

Deze smaken zijn overigens absoluut niet subtiel, maar Thaise koks gebruiken ze zo geraffineerd dat geen enkele smaak de andere overheerst.
Ze vinden evenwicht van het grootste belang en de combinatie van zoete, zure, zoutige en scherpe smaken zorgt voor levendigheid. Smaakmakers zijn erg belangrijk en de Thaise koks zijn dan ook vaak meesters in het maken van de arbeidsintensieve curry- en soeppasta’s. Dit in tegenstelling tot de snelle bereidingstechnieken van de Thaise gerechten.

Hoewel op bijna iedere hoek van de straat in Thailand eetkraampjes staan met noedels of andere hapjes wordt dit doorgaans door de Thai gezien als lunch of tussendoortje. Voor de Thai is het pas een maaltijd als er bij de gerechten rijst wordt gegeten en er samen met familie en vrienden van genieten.
straatventer thais etenEetstokjes worden alleen voor Chinese gerechten gebruikt. Voor alle andere gerechten gebruikt men een lepel en vork. De echte Thaise stijl kent maar weinig tafelregels. De nadruk ligt op gastvrijheid en het samen genieten van eten. Als alle gerechten op tafel staan zegt de gastvrouw “kin khao” (eet rijst) en kan de maaltijd beginnen.

terug naar thaise recepten


 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.