Wilt u op een feestje of etentje met een heerlijk hapje komen dan is zeker de Thaise kipsaté een goede keuze. Het marineren van de kipfilet zorgt voor een zeer oriëntaalse smaak met daarbij de bereiding op de barbecue of grill. De Thaise kipsaté wordt geserveerd met pindasaus en/ of komkommersalade.
Dit gerecht is voor 40 satés
Benodigdheden:
1 kilogram kipfilet
Voor de marinade:
40 houten satéstokjes, 18 tot 20 cm lang
Voor het serveren pindasaus en/ of komkommersalade
Bereiding:
Snijd de kipfilet in repen van 4 centimeter breed, 10 centimeter lang en 5 centimeter dik en doe ze in een kom.
Doe de sjalotjes, knoflook, korianderwortels en gember in een keukenmachine of blender en maal ze tot een pasta. Meer traditioneel is om hiervoor een vijzel en stamper te gebruiken. Voeg de pasta toe aan de kip, samen met de geroosterde koriander, komijn, geelwortel, kerriepoeder, de sojasaus, plantaardige olie, kokosmelk, suiker en zout. Meng alles goed en dek daarna de kom af met plasticfolie en zet hem tenminste 5 uur of liever een hele nacht in de koelkast. Roer zo nu en dan.
Laat de satéstokjes 1 uur in water weken om te voorkomen dat ze tijdens de bereiding verbranden.
Rijg een stukje gemarineerde kip aan elk stokje. Als de stukjes kip klein zijn rijg dan twee stukjes aan elk stokje.
Steek de barbecue aan of verwarm de grill. Het is aan te raden om bij gebruik van een grill aluminiumfolie op de bakplaat te doen. Rooster de satés 5 tot 7 minuten aan beide kanten, of in de grill 10 minuten aan iedere kant tot de kip gaar en iets verkoold is. Keer de stokjes voortdurend om en bestrijk het vlees tijdens het roosteren met de marinade. Gebruikt u de grill, schuif de bakplaat dan niet te dicht onder de warmtebron in de oven.
Serveer de Thaise kipsaté heet met pindasaus en/ of komkommersalade.