Recept: bereiding Thaise kleefrijst

Deze rijstsoort komt in de buurt van risottorijst of rijst die gebruikt wordt voor de Japanse sushi’s. Het bevat veel zetmeel zodat na het koken de rijstkorrels aan elkaar blijven plakken. Kleefrijst neemt minder water op dan gewone rijst en wordt voor het koken diverse uren in water geweekt.

Andere benamingen voor kleefrijst zijn ketan of ketan putih en in het engels glutinous rice of sticky rice.

Klik hier voor meer informatie over Thaise rijst.

Voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 400 gram kleefrijst

 

Bereiding:

Doe de kleefrijst in een kom en voeg zo veel water toe dat het 5 centimeter boven de rijst staat. Laat de rijst minstens 3 uur, of de hele nacht, weken. Giet af en doe hem in een bamboemand die speciaal is gemaakt om kleefrijst te stomen (verkrijgbaar bij de Toko). Of doe hem ineen stoompan die is bekleed met kaasdoek. Schep de kleefrijst in de stomer. Breng het water in de stoompan op hoog vuur aan de kook. Zet dan de rijst voorzichtig boven het water. Draai het vuur laag, doe de deksel erop en stoom de rijst 20 tot 25 minuten, of tot hij opzwelt, zacht en glanzend is. De bereidingstijd hangt af van de weektijd. Controleer wel het water tijdens het stomen en vul het eventueel aan.

thaise kleefrijst bereidenSpreid de gare rijst uit op een schaal en laat hem afkoelen. Door het uitspreiden koelt de rijst sneller af en daarmee wordt voorkomen dat de kleefrijst papperig wordt. Serveer warm of koud.

 

Eet smakelijk!!

 

Reacties

Als de Ketan gereed is, doe ik een hoeveelheid, op een enigsins vochtig bord, dan vloeibare Goeladjawa en geraspte - kokos er over. (De kokos, heb ik gemengd met een beetje - heel fijne - zout) !

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.