Recept : Gebakken rijst met garnalen – Khao Pad Kung

Gebakken rijst met garnalen of in het Thais: khao pad kung (spreek ‘kung’ uit als koeng = garnaal), is eigenlijk een complete maaltijd. Het is ook mogelijk om dit gerecht met varkensvlees, kip of krap te maken in plaats van garnalen.

Dit gerecht is voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 225 gram rauwe garnalen
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 4 tenen knoflook
  • 1 kleine ui, in ringen
  • 550 gram gekookte rijst, bij voorkeur jasmijn- of pandanrijst. Eventueel een nacht in de koelkast bewaard.
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 2 eetlepels vissaus (Nam Pla)
  • 1 tot 2 theelepels pikante vissaus (Nam Prik Jon)
  • 2 eetlepels chilisaus
  • Halve theelepel suiker
  • 1 grote rode chilipeper, zonder zaad en julienne gesneden.
  • 2 lente-uitjes, schuin gesneden (niet te grof)
  • Vergemalen witte peper
  • Wat korianderblaadjes, om te garneren

 

Bereiding:

Pel de garnalen, verwijder de zwarte ader en snijd elke garnaal langs de rug open (snijd hem niet helemaal doormidden en laat de staart zitten).

Verhit de olie in een wok of een koekenpan en roerbak de knoflook en ui op matig vuur tot ze lichtbruin zijn. Voeg de vissaus, pikante vissaus en chilisaus toe. Roerbak enkele seconden. Voeg nu de garnalen toe. Roerbak ze 2 minuten op hoog vuur of tot ze roze kleuren. Hierna de rijst, sojasaus en suiker toevoegen en roerbak alles 3 tot 4 minuten. Voeg de chilipeper en lente uitjes toe en meng alles goed doorelkaar. Eventueel nog wat op smaak maken met wat vissaus en peper.

Schep alles in een schaal en strooi er wat gemalen witte peper overheen. Garneer met de koriander. Serveer eventueel met een gebakken ei of omelet, een (Thais) lente-uitje en wat plakjes komkommer.

Eet smakelijk!!

 

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.