Recept : Massamancurry met rundvlees

De naam ‘massaman’ is van oorsprong geen Thais woord. Men denkt dat het overgenomen is uit Maleisië waarbij het woord ‘zuur’ betekent. Ook kan het zijn dat het woord is afgeleid van de naam Wan Mat Saman. Een persoon die vroeger een belangrijke minister was van Kedah, het tegenwoordige Maleisië. Vroeger behoorde Maleisië ook bij Thailand.
Volgens een theorie komt het gerecht zelf uit centraal Thailand in de omgeving van Ayutthaya en is in de 16de eeuw overgenomen van handelaren uit Persië die daar waren. Maar er is ook een andere theorie dat het gerecht van oorsprong uit zuid Thailand komt waar veel contact was met Arabische handelaren. In beide gevallen is het in de basis een recept dat voldoet aan de Islamitische eetgewoontes en wordt met rundvlees bereid. Nu maakt men ook soms deze curry met eend, tahoe of kip.
In het Thais heet dit gerecht ‘nam phrik keang massaman’ en bevat behalve de massaman curry onder andere ook kokosmelk, geroosterde pinda’s of cashewnoten, aardappel, tamarinde en palmsuiker.
Vaak wordt dit gerecht bij ceremonies of verjaardagen geserveerd.

Massaman Curry met rundvlees voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 2 kaneelstokjes
  • 10 kardemomzaden
  • 5 kruidnagels
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 eetlepels massamancurrypasta
  • 800 gram biefstuk of lende, in blokjes van circa 5 cm gesneden
  • 410 ml kokosmelk
  • 250 ml runderbouillon
  • 2 tot 3 aardappelen, in stukjes van 2,5 cm
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • 3 eetlepels vissaus
  • 3 eetlepels palmsuiker
  • 110 gram geroosterde, gezouten pinda’s zonder velletje
  • 3 eetlepels tamarindepuree

 

massamancurry met rundvleesBereiding:

Rooster de kaneelstokjes, kardememzaden en krijdnagels in een droge koekenpan of wok op matig vuur. Roer goed en blijf roeren tot de geur vrijkomt. Schep het mengsel uit de pan.

Verhit de olie in dezelfde pan of wok en roerbak de currypasta 2 minuten op laag vuur, of tot de geur vrijkomt.

Doe het vlees in de pan en roer 5 minuten. Voeg de kokosmelk, runderbouillon, aardappelen, gember, vissaus, palmsuiker, driekwart van de geroosterde pinda’s, tamarindepuree en geroosterde specerijen toe. Draai het vuur laag en laat alles 50 tot 60 minuten sudderen tot het vlees en aardappelen gaar zijn. Breng eventueel op smaak met wat peper en zout. Schep alles in een grote kom en garneer met de rest van de geroosterde pinda’s.
 

Eet smakelijk!!

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.