Recept: Papajasalade (Som Tam)

In Thailand is de papajasalade of ook Som Tam genoemd een zeer populair gerecht. De smaak van papajasalade kenmerkt zich door een combinatie van zoet, zout, zuur en pittig dat samen er voor zorgt dat het een zeer smakelijk gerecht. De salade is vetarm en zeer gezond.

De papajasalade is in drie soorten varianten:

  • Som Tam Thai: zoals dit recept met geroosterde pinda’s.
  • Som Tam Bu: hierbij worden gestampte ingelegde krabben toegevoegd.
  • Som Tam Lao: met ingemaakte modder-vis en de sap daarvan. Modder-vis wordt ook wel Pa-La genoemd.

 

Voor 1 persoon

Benodigdheden voor Som Tam Thai:

 

  • 120 gram groene onrijpe papaja
  • 1,5 eetlepel palmsuiker
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1-2 tenen knoflook
  • 25 gram geroosterde pinda’s
  • 25 gram kousenband, in stukjes van 2,5 cm
  • 1 eetlepel gedroogde garnalen, gemalen
  • 2-6 Thaise chilipepers, zonder zaad en zaadlijsten (ter indicatie: 6 geven een erg heet resultaat)
  • 50 gram kerstomaatjes, heel, of 2 middelgrote tomaten, in 6 partjes
  • Halve limoen

 

Kleefrijst om erbij te eten (klik hier voor bereiding van kleefrijst)

 

Bereiding:

thaise papajasalade som tam Schil de groene papaja en snijd het vruchtvlees in lange, dunne repen. Ook kan een grove rasp worden gebruikt. Tegenwoordig hebben de meeste Toko’s ook speciale messen hiervoor. Deze lijkt veel op een aardappelschilmes waarbij het mes gekarteld is.

Roer de palmsuiker door de vissaus tot de suiker is opgelost.

Doe de knoflook in een vijzel en stamp hem tot een pasta. Voeg de geroosterde pinda’s toe en stamp die samen met de knoflook fijn. Voeg de papaja toe en meng goed (gebruik een lepel om de zijkant schoon te schrapen).

Voeg de kousenband, gedroogde garnalen en chilipepers toe en blijf goed mengen en voorzichtig stampen om de ingrediënten te kneuzen. Voeg het palmsuikermengsel en de tomaten toe, knijp het limoensap erin en voeg de limoenschil toe aan het mengsel. Stamp alles nog 1 tot 2 minuten door elkaar, maar niet te hard. Als het sap vrijkomt, moet u nog voorzichtiger stampen zodat het niet spettert. Gooi de limoenschil weg, proef de saus en voeg zo nodig wat zout en peper toe. Er moet evenwicht zijn tussen zoet, zout, zuur en pittig.

Schep de papajasalade samen met het sap op een bord en serveer er kleefrijst bij.

 

Eet smakelijk!!

 

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.