Recept – Thaise kipsaté (kai sate)
Wilt u op een feestje of etentje met een heerlijk hapje komen dan is zeker de Thaise kipsaté een goede keuze. Het marineren van de kipfilet zorgt voor een zeer oriëntaalse smaak met daarbij de bereiding op de barbecue of grill. De Thaise kipsaté wordt geserveerd met pindasaus en/ of komkommersalade.
Dit gerecht is voor 40 satés
Benodigdheden:
1 kilogram kipfilet
Voor de marinade:
- 2-3 Aziatische sjalotjes, grof gehakt
- 4-5 tenen knoflook, grof gehakt
- 4 korianderwortels, fijngehakt
- 2,5 cm gemberwortel, in plakjes
- 1 eetlepel geroosterde gemalen koriander
- 1 eetlepel geroosterde gemalen komijn
- 1 eetlepel geroosterde gemalen geelwortel
- 1 theelepel Thaise kerriepoeder
- 2 eetlepels lichte sojasaus
- 4 eetlepels plantaardige olie
- 410 milliliter kokosmelk
- 2 eetlepels palmsuiker
- 1,5 theelepel zout
40 houten satéstokjes, 18 tot 20 cm lang
Voor het serveren pindasaus en/ of komkommersalade
- Klik hier voor het recept van de Thaise pindasaus
- Klik hier voor het recept van de Thaise komkommersalade
Bereiding:
Snijd de kipfilet in repen van 4 centimeter breed, 10 centimeter lang en 5 centimeter dik en doe ze in een kom.
Doe de sjalotjes, knoflook, korianderwortels en gember in een keukenmachine of blender en maal ze tot een pasta. Meer traditioneel is om hiervoor een vijzel en stamper te gebruiken. Voeg de pasta toe aan de kip, samen met de geroosterde koriander, komijn, geelwortel, kerriepoeder, de sojasaus, plantaardige olie, kokosmelk, suiker en zout. Meng alles goed en dek daarna de kom af met plasticfolie en zet hem tenminste 5 uur of liever een hele nacht in de koelkast. Roer zo nu en dan.
Laat de satéstokjes 1 uur in water weken om te voorkomen dat ze tijdens de bereiding verbranden.
Rijg een stukje gemarineerde kip aan elk stokje. Als de stukjes kip klein zijn rijg dan twee stukjes aan elk stokje.
Steek de barbecue aan of verwarm de grill. Het is aan te raden om bij gebruik van een grill aluminiumfolie op de bakplaat te doen. Rooster de satés 5 tot 7 minuten aan beide kanten, of in de grill 10 minuten aan iedere kant tot de kip gaar en iets verkoold is. Keer de stokjes voortdurend om en bestrijk het vlees tijdens het roosteren met de marinade. Gebruikt u de grill, schuif de bakplaat dan niet te dicht onder de warmtebron in de oven.
Serveer de Thaise kipsaté heet met pindasaus en/ of komkommersalade.
Reacties
Onlangs geprobeerd en het was
Onlangs geprobeerd en het was heerlijk! Ik heb de marinade een dag en een nacht laten intrekken. De genoemde 5 cm dikte van de kip leek mij erg veel. Kipfilets is nooit zo dik. Ik heb de kip gewoon in middelgrote stukjes gesneden en dat ging prima.
Het gerecht is lekker. Alleen
Het gerecht is lekker. Alleen klopt het aantal van 40 sateetjes natuurlijk niet. En al helemaal niet als je filet in stukjes van 10x5x4 cm moet snijden. Dat maal 40 betekent omgerekend 8 liter kip, en zoveel omvang heeft 1 kg niet.
Wat gebeuiken jullie voor
Wat gebeuiken jullie voor kerriepoeder?
Van die gele !!
Van die gele !!
Ja dat is een goede, heb
Ja dat is een goede, heb navraag gedaan bij de toko en deze meneer vertelde mij dat er geen thaise kerriepoeder bestaat. Maar alleen een natte marinade. Dus ik heb de rode gebruikt daarvan.
Reactie toevoegen