Recept : Thaise loempia's

De Thaise loempia is een ideale snack om te serveren als borrelhapje. De krokante omhulling met daarin de vulling van groente, noedels en gehakt zorgen voor de traditionele smaak van deze loempia. De loempia wordt geserveerd met chilisaus.

Dit gerecht is voor circa 25 kleine loempia's

Benodigdheden:

  • 50 gram glas- of cellofaannoedels of wun sennoedels
  • 15 gram gedroogde zwarte paddenstoelen (klein handjevol)
  • 2 eetlepels bloem
  • 1,5 eetlepel plantaardige olie
  • 3 tot 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 100 gram varkensgehakt
  • 1 kleine wortel, geraspt
  • 140 gram taugé
  • 1 cm verse gemberwortel, geraspt
  • 1,5 tot 2 eetlepels vissaus
  • 1,5 eetlepel oestersaus
  • kwart theelepel versgemalen witte peper
  • 25 loempiavellen, 13 x 13 cm
  • arachideolie, om te frituren
  • chilisaus, voor erbij

 

Bereiding:

Thaise loempiaLaat de noedels 1 tot 2 minuten in heet water weken, of tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en snijd ze in stukjes. Laat de gedroogde paddestoelen 2 tot 3 minuten in heet water weken. Giet ze af en hak ze fijn. Roer in een kommetje de bloem met 2 eetlepels water tot een gladde pasta.

Verhit de plantaardige olie in een wok of koekenpan en roerbak de knoflook goedbruin. Voeg het gehakt toe en roer het met een vork los. Voeg de noedels, paddestoelen, wortel, taugé, gember, vissaus, oestersaus en witte peper toe. Bak alles nog 4 tot 5 minuten. Voeg eventueel naar smaak nog zout en peper toe. Laat het mengsel afkoelen.

Leg drie loempiavellen met één van de punten naar u toe op een werkblad en smeer wat van de bloempasta langs de rand. Bewaar de rest van de vellen in een plastic zak. Schep 2 eetlepels van de vulling iets onder het midden op een loempiavel, ongeveer 2,5 centimeter van de rand. Til de rand op en rol hem van u af één keer over de vulling. Vouw de zijkanten naar binnen en rol dan verder. Plak de rol dicht met bloempasta. Herhaal dit met de rest van de vulling en vellen.

Verhit 5 centimeter arachideolie in een wok of diepe koekenpan op matig vuur. Laat een stukje loempiavel in de hete olie glijden. Als de olie direct begint te sissen is hij heet genoeg. Laat de olie niet te heet worden! Laat 5 loempia's in de olie glijden en frituur ze 2 tot 4 minuten. Voeg nog vier loempia's toe als de eerste te hard dreigen te worden en frituur ze in 6 tot 8 minuten krokant. Sprenkel zo nu en danwat olie over de bovenkant, zodat die ook gaar wordt. Schep één loempia uit de olie en doe er meteen weer één in. Laat de loempia's uitlekken en serveer met chilisaus.

Eet smakelijk!!

 

Ter illustratie hoe de loempia's het beste gerold en gevouwen kunnen worden is weergegeven in de volgende video:

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.