Recept : Tom Yam Kung – Thaise soep met garnalen

Tom Yam Kung is een zeer populair en smakelijke soep die iets pittig en wat zuur hoort te zijn. Dit gerecht kan als vooral worden genomen hoewel men dat in Thailand niet doet. Daar wordt de soep gelijk met alle andere gerechten opgediend.

Dit gerecht is voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 350 gram rauwe garnalen
  • 1 eetlepel olie
  • 3 stengels citroengras, alleen het witte deel, gekneusd
  • 3 dunne plakjes galanga
  • 2 liter kippenbouillon (of water)
  • 5 tot 7 Thaise chilipepers, zonder steeltjes, gekneusd
  • 5 limoenblaadjes, in stukjes gescheurd
  • 2 eetlepels vissaus
  • 70 gram stropaddenstoelen of champignons, in vieren
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • 3 eetlepels limoensap
  • een paar korianderblaadjes, om te garneren

 

Bereiding:

tom yam kung - ThaiNLPel de garnalen en verwijder de zwarte ader; laat de staart zitten en bewaar de koppen en doppen. Verhit olie in een grote pan en voeg de garnalenkoppen en doppen toe. Bak ze 5 minuten of tot de doppen helder oranje worden.

Voeg één stengel citroengras, de galanga en de bouillon of het water toe. Breng alles aan de kook, draai het vuur lager en laat 20 minuten rustig pruttelen. Zeef de bouillon en schenk hem dan weer in de pan. Gooi de koppen, doppen en smaakmakers weg.

Snijd de rest van het citroengras lijn en voeg het met de chilipepers, limoenblaadjes, vissaus, paddenstoelen en lente-uitjes toe aan de bouillon. Laat nog 2 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg de garnalen toe en kook ze 3 minuten mee, of tot ze stevig en roze zijn. Neem de pan van het vuur en voeg het limoensap toe. Voeg zo nodig nog wat extra limoensap of vissaus toe. Garneer met de koriander.

Suggestie : in plaats van de bouillon zelf te maken is er in de Aziatische toko ook Tom Yam pasta verkrijgbaar. Deze kan samen met het water worden opgezet en even laten koken. Dan hierbij de ingrediënten doen zoals hierboven omschreven (let wel op de hoeveelheid chilipepers want deze pasta is al iets pittig).

Eet smakelijk!!

 

Reacties

een verrassend eenvoudig recept

Heel eenvoudig te maken en super lekker. Smaakt heel fris en vers.

ga ik zeker proberen

Goed recept. Smaakt alleen nog steeds niet zoals bij de Thai. Ik heb er rijstnoedels aan toegevoegd.

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.