Religie Thailand

monikken ThailandReligie en de monarchie zijn de hoekstenen van de Thaise samenleving en hebben een sterke invloed op het dagelijks leven van de Thai. De nationale religie is Theravada Boeddhisme, een afgeleide van Hinayana Boeddhisme. Deze levenswijze wordt nageleefd door meer dan 90% van de bevolking. Tot de minderheden behoren de Islam, het Christendom en het Hindoeïsme.

Boeddhisme

Het Boeddhisme werd in de derde eeuw voor Christus in Thailand geïntroduceerd. Keizer Asoka van het Mauryaanse Rijk (Koninkrijk in het Midden Oosten van 268 tot 231 voor Chr.) stuurde groepen monniken naar verschillende delen van de wereld, waaronder Zuidoost Azië, om het Theravada Boeddhisme te verspreiden. Thailand is het enige land ter wereld met de oorspronkelijke vorm van deze levensovertuiging.

De Boeddhistische levensleer heeft een belangrijke plaats in het leven van de Thai en bepaalt in grote mate de normen en waarden in de samenleving. Vanzelfsprekend wordt ook de levenswijze van de Thai beïnvloedt door het Boeddhisme. De Thai geloven bijvoorbeeld in Karma. Wanneer je een goed karma hebt, gebeuren er goede dingen. Wanneer je een slecht karma hebt gebeuren er vreselijke dingen. De Thai geloven dat je je karma zelf kunt beïnvloeden: goede daden brengen een goed karma en slechte daden geven een slecht karma. Het hogere doel van deze levenswijze is de wens om het 'nirvana' te bereiken. Hier vinden ze uiteindelijk eeuwige rust.

Monniken

monik ThailandThailand telt ruim 150.000 Boeddhistische monniken en ongeveer 20.000 Boeddhistische tempels. Vrijwel alle Boeddhistische mannen verblijven minstens eenmaal tijdens hun leven een paar dagen of maanden als monnik in een ?Wat? (klooster/tempel). Hier maken ze kennis met de Boeddhistische leer en kunnen ze ervoor kiezen monnik te worden. Vrouwen kunnen non worden als ze dat willen. In Thailand worden deze nonnen '?mâe chii'? genoemd, wat letterlijk ?moeder priester? betekent. Hoewel ook de vrouwen hun hoofd scheren, gewaden dragen en bidden zoals monniken dat doen, staan ze lager in aanzien dan de monniken. Dit komt onder andere doordat de nonnen geen ceremoniële functie hebben, waardoor er ook minder offers aan hen worden geschonken door de Thai.

Geestenhuisjes

geesthuis ThailandTijdens uw reis zult u regelmatig rijkelijk versierde minitempels ter grootte van een vogelhuisje zien staan naast hotels en huizen. Dit zijn ?geestenhuisjes? waar de geesten leven. De Thai hebben deze geesten liever niet in huis omdat ze daar problemen kunnen veroorzaken. Om die reden worden de geestenhuisjes naast het woonhuis gezet. Om de huisjes zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de geesten worden er regelmatig verse bloemen en eten neergelegd. Zo proberen de Thai de geesten gunstig te stemmen.

Boeddhistische feestdagen

In een land waarin het Boeddhisme zo?n grote rol speelt, is het niet vreemd dat er ook veel Boeddhistische feestdagen zijn. De data van de tempelfeesten verschillen per jaar, aangezien ze worden vastgesteld aan de hand van de Thaise maankalender. Deze kalender heeft wel 12 maanden, maar de datum wordt bepaald aan de hand van de stand van de maan en niet zoals bij onze kalender door de stand van de aarde ten opzichte van de zon.

Data Boeddhistische feestdagen

2e volle maan (ca. februari) het Magha Puja festival - openbaring
5e volle maan (ca. mei) Visakha Puja festival - herdenking van geboorte, verlichting en de dood
7e volle maan (ca. juli) Asalha Puja & Khao Phansa festival op twee achtereen volgende dagen
- 1e dag is er een herdenking en de toetreding van de eerste vijf monniken.
- 2e dag is er weer een herdenking en de monniken treden niet naar buiten voor het ophalen van voedsel.

Boeddhabeeld ThailandOok andere elementen van de Thaise cultuur, zoals beeldhouwkunst, bouwkunst en schilderkunst zijn sterk beïnvloed door het Boeddhisme. Verder zijn in de Thaise muziek, dansen en het theater veel geloofselementen verweven. Een goed voorbeeld hiervan is het traditionele Thaise dansen.

Islam

Naast het Boeddhisme is ook de Islam een belangrijke geloofsovertuiging in Thailand. Voornamelijk in het zuiden van Thailand, bij de grens met Maleisië, wonen veel moslims en lijkt op de Maleise cultuur. Veel vrouwen dragen Maleise hoofddoeken die alleen het gezicht vrijlaten, en er zijn veel moskees waar vijf keer per dag de oproep tot gebed uit de speakers schalt. De Krue Se Moskee is een 400 jaar oud gebedshuis in Pattani, dat volledig uit hout is opgetrokken zonder ook maar een spijker te gebruiken en is van grote cultuur-historische waarde voor de regio.Tempel Thailand

 


vorige pijlTerug (Bevolking van Thailand) - (Leefwijze Thailand) Volgendevolgende pijl

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.