Thaise noedels

path thai noedelsOndanks de wereldwijde populariteit van phat Thai als hoofdgerecht zijn noedelgerechten in Thailand goedkoop. Het gaat vaak om eenvoudige gerechten die worden verkocht door straatventers of in kleine noedelwinkeltjes.

Noedels worden, anders dan rijst, niet beschouwd als basisvoedsel. Een kom noedels is een snelle lunch, een lichte snack die tussendoor of ’s nachts na een feestje wordt gegeten. De eigenaren van eetkraampjes baseren hun reputatie vaak maar op één gerecht.

Terwijl de landbouw in Thailand nauw is verbonden met de cyclus van het verbouwen van rijst, zijn noedels pas laat in het land gearriveerd.
Noedels werden oorspronkelijk door Chinese immigranten op straat bereid en verkocht. Ze worden nog altijd met eetstokjes en een soeplepel gegeten en noedelsoep wordt uit een grote Chinese kommen geslurpt. Dit wil echter niet zeggen dat noedels on-Thais zouden zijn. Net als andere buitenlandse ingrediënten en technieken hebben Thaise koks ook de noedels enthousiast geaccepteerd en er pikante, frisse gerechten mee gecreëerd.

Kuaytiaw zijn verse rijstnoedels en zeker een favoriet gerecht in Thailand. Er is een grote verscheidenheid aan noedels. Zo wordt de dikke soort bijvoorbeeld gebruikt in phat thai, terwijl de dunste noedels in kluwen wordt gefrituurd voor mii krob, krokante zoetzure noedels. Beide gerechten zijn onmiskenbaar Thais.

Voor Khanom jiin, vertaald betekent dit 'Chinees dessert' wordt dunne rijstnoedels gebruikt samen met een pikante kokoscurry en diverse verse groenten. Dit gerecht is een favoriet in het zuiden van Thailand waar het soms rijst vervangt. Van de tarwenoedels zijn de Chinese noedels, ba-mii, erg populair, vooral in het noorden, terwijl wun sen, een zachte doorschijnende vermicelli van mungboontjes (glasnoedels), wordt verwerkt in salades en in Chinees aandoende eenpansgerechten en soepen.

kuaytiaw beef noedel soepHoewel noedels pittig op smaak worden gebracht, worden ze altijd met kruiden en specerijen geserveerd. Sojasaus, partjes limoen, zout, suiker of chilipepers, ofwel in poedervorm ofwel in kleine stukjes door vissaus of sojasaus geroerd, peppen de smaak op.

 

terug naar thaise recepten


 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.