Thaise rijst

jasmijn rijstNet als veel Aziaten beschouwen de Thai een maaltijd alleen als hoofdmaaltijd als hij wordt geserveerd met rijst (khao). Rijst en voedsel zijn synoniemen en over het algemeen denkt men aan Thaise gerechten vaak alleen in termen van de smaak en voedingswaarde die ze aan rijst toevoegen (de snacks vormen echter een uitzondering op deze regel). Rijst is het belangrijkste onderdeel van de maaltijd. Er wordt eerste een hap rijst genomen en dan pas worden de andere gerechten geproefd. Vervolgens wordt er van alle gerechten een klein beetje rijst aan toegevoegd.

Jasmijnrijst groeit in Thailand en is één van de meest gewaardeerde rijstsoorten ter wereld. De Thai zelf noemen gekookte rijst 'khao suay' wat letterlijk 'mooie rijst' betekent.

Rijst wordt gewoonlijk gestoomd en heeft dan een luchtige textuur en een delicaat aroma. ' Jasmijn' verwijst naar het uiterlijk en niet naar de geur van de rijst. Rijst zorgt voor een neutrale smaak en brengt de Thaise gerechten in evenwicht.

Thailand is ook één van de weinige landen waar kleefrijst wordt gewaardeerd. In de rest van Azië wordt zelden kleefrijst gebruikt en dan alleen nog voor zoete gerechten. Alleen in het relatief onvruchtbare noorden van Thailand en in Vietnam, Cambodja en Laos is deze traditionele graansoort nog altijd het hoofdbestanddeel van de maaltijd.

Zwarte kleefrijst is ook populair en waar andere keukens zwart voedsel vermijden hebben de Thai deze aards smakende rijst omarmd. In combinatie met suiker geeft de zwarte kleefrijst een heerlijke smaak aan vooral zoete (na)gerechten.

In Thailand wordt rijst veel heter geserveerd dan in de meeste Aziatische landen. Hij wordt meestal warm gehouden in een afgedekte mand en zo nodig wordt er een lepelvol op iemands bord geschept. Kleefrijst wordt traditioneel geserveerd in een mooie bamboemand om hem warm en vochtig te houden en wordt altijd met de vingers tot een balletje gerold en gedipt in sauzen of bij andere gerechten gegeten. De rijst wordt ook voor zoete gerechten gebruikt, vaak gecombineerd met kokos, zoals de zoete kleefrijst die in bananenblad gewikkeld op straat wordt verkocht.

zwarte kleefrijst

kleefrijst

 

terug naar thaise recepten


 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.