Thaise soep - Tom -

Thaise soep is niet precies wat u er op grond van de naam van zou verwachten. Soep vormt een uniek onderdeel van vrijwel elke maaltijd, maar verwacht niet de kom kippen- of minestronesoep die we inde westerse keuken kennen, nog de geurige bouillons ut de Chinese of Japanse keuken. In plaats daarvan wordt tom tegelijk met de andere gerechten op tafel gezet. De soep wordt in kommen geschept en tijdens de maaltijd wordt er zo nu en dan een lepel van genomen om de andere smaken en geuren tegenwicht te bieden. Soep wordt beschouwd als onderdeel van het geheel en nooit als gerecht op zich.

Voor veel buitenlanders is tom yam één van de bekendste Thaise gerechten, een hete, geurige garnalensoep met citroengras en limoenblaadjes. Eigenlijk is de correcte naam tom yam kung.

Een tom yam met zijn intense combinatie van heet, scherp en fris zuur is een vloeibare versie van de meest essentiële elementen van de Thaise keuken en wordt gewoonlijk gemaakt van een pasta, op dezelfde manier als een eenvoudige curry.

tom kha kaiDe juiste vertaling van tom khaa is 'gekookte galanga'. Dit is een wat zoetere en zachte versie van tom yam. Als basis wordt galanga gebruikt en de kokosmelk geeft er een zachtere en wat zoete smaak aan deze soep. Een andere soep is Kaeng jut dat vrij vertaald 'neutrale soep' betekent. Van oorsprong schijnt deze soep uit China te komen. De lepel met soep die zo nu en dan tijdens de maaltijd wordt genuttigd verzacht niet alleen de hitte van de andere gerechten maar bereid de smaakpupillen ook voor op een volgende 'chilipeper aanval'.

terug naar thaise recepten


 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.