Feestdagen in Thailand 2019 (2562 boeddhistische kalender)

1 bericht / 0 nieuw
afbeelding van Algemeen
Algemeen
Offline
Lid geworden op: 3 aug. 2012
Feestdagen in Thailand 2019 (2562 boeddhistische kalender)

Dit zijn de belangrijkste Thaise feestdagen voor 2019 (2562 boeddhistische kalender). Op al deze dagen, (met uitzondering van Loy Krathong), zijn in het algemeen overheidsbureaus, postkantoren, scholen en sommige banken gesloten. Sommige van deze vakantie data zijn onder voorbehoud en worden bepaald op een datum dichter bij die ceremonie en kan dus gewijzigd worden.

Veel Thaise feestdagen zijn kleurrijke vieringen en voor toeristen en mooi evenement om er aan deel te nemen of hiervan foto’s te maken. Of te wel: Geniet van.

Hieronder is een opsomming van de feestdagen en festivals in Thailand voor het kalenderjaar 2019 (2562volgens de Boeddhistische kalender).
 


Januari 2019

Bo Sang parasol festival (15 tot 17 januari 2019)

Het Bo Sang parasol en  Sankampang Handicrafts festival vind plaats op 15 t/m 17 januari 2016 in Chiang Mai. De locatie is Bo Sang Rd, en ligt  ongeveer 6km ten oosten van Chiang Mai.
De kunsten en ambachten op dit festival zijn een prachtig. U ziet hier de ambachtslieden in actie. Allen werkend in teams om de mooiste paraplu's te maken. Deze zijn er in alle soorten, maten en kleuren.

 

Februari 2019

Chiang Mai Bloemenfestival 2019 (5 tot 7 februari 2019)

Vrijdag 5 tot en met zondag 7 februari 2016 zijn de datums dit jaar voor het Chiang Mai Bloemen festival. Bezoekers aan de gebeurtenis zullen genieten van de optochten met praalwagens met bloemen, een Miss Chiang Mai bloem verkiezing, tentoonstellingen en natuurlijk heel veel bloemen.

Chinees Nieuwjaar 2019 (jaar van het varken)

Van 8 tot en met 10 februari 2019 is het Chinese Nieuwjaar, en dit wordt gevierd in vele delen van Thailand waar  Chinese gemeenschappen zijn. Dit festival vindt altijd plaats op de eerste dag van de eerste maan maand en verandert elk jaar volgens de westerse kalender. 2019 is het jaar van het varken

Makha Bucha dag (19 februari 2019)

19 februari 2019 is een belangrijke boeddhistische feestdag Makha Bucha genoemd. Hierbij wordt een preek herdacht die  Boeddha gaf aan zijn meest gevorderde studenten. Van deze gebeurtenis wordt gezegd dat het plaats vond toen alle volgelingen van Boeddha toevallig op dezelfde tijd en locatie aanwezig waren. Het wordt elk jaar gevierd bij de eerste volle maan van de derde maand van de maan kalender.

Maart 2019

-----

April 2019

Chakri-dag (6 april 2019)

Zaterdag 6 April 2019 is Chakri Day. Dit is een feestdag waarbij de oprichting gevierd wordt van de Chakri-dynastie (de huidige Koninklijke dynastie) en de oprichting van Krung Thep (Bangkok) door Koning Buddha Yodfa Chulaloke de Grote in 1782.
(nationale feestdag).

Songkran-Water Festival (Thais Nieuwjaar) 2019

Zaterdag 13 t/m maandag 15 april 2019 is misschien wel de beste tijd van het jaar om in Thailand te zijn omdat in deze periode het Songkran festival, het Thaise Nieuwjaar, wordt gevierd. Dit is een tijd voor water gevechten en waarbij de tijd wordt doorgebracht bij de familie. Het is een landelijk festival waarbij Chiang Mai toch wel de meest bekende plek is voor reizigers om dit evenement te ervaren.

Dok Khoon Siang Khaen Bloemenfestival


Het Dok Khoon Siang Khaen bloemen festival in Khon Kaen vindt meestal plaats rond dezelfde tijd als Songkran.

Mei 2019

Dag van de arbeid (1 mei 2019)

Woensdag, 1 mei 2019 is de dag van de arbeid. Dit is een feestdag in Thailand. Er vinden praktisch geen activiteiten plaats. Wel zijn op deze dag de meeste overheidsinstanties, banken en kantoren gesloten.,.

Raket Festival – Isaan (9 tot 11 mei 2019)

Op 9 tot en met 11 mei 2016 is het Raket Festival. Dit raket festival wordt gevierd in een aantal locaties in Isaan maar één van de beste plaatsen om te bezoeken zou Yasathon. Zeker de moeite waard om het te bezoeken.

Visaka Bucha วันวิสาขบูชา (18 mei 2019)

Zaterdag 18 mei 2019 is de belangrijkste van alle de boeddhistische festivals in Thailand. Visaka Bucha dag, ook wel Vesak day genoemd, vind plaats bij volle maan van de zesde maand van de maan kalender. Op deze dag is de herdenking van de dag waarop Boeddha werd geboren, werd verlicht, en stierf. Lokale boeddhistische tempels vieren deze dag door het houden van processies bij kaarslicht. In Chiang Mai lopen duizenden mensen een 11 kilometer lange bedevaart naar de tempel boven op Doi Suthep om zo de levenscyclus van Boeddha te herdenken.Toeristen kunnen aan deze tochten meedoen wat zeer leuk is. Uiteraard moet wel eerbied worden getoond.

Juni 2019

Phi Ta Khon (Ghost Mask) Festival

Begin juni (exacte datum niet bekent). Met het Phi Ta Khon festival wordt de terugkeer van Boeddha prins Vessandorn gevierd. Volgens de verhalen werd toen in het dorp zo luid feest gevierd dat zelfs de doden ontwaakten en deelnamen aan het feest. Vandaar dat dit het 'geest masker' festival wordt genoemd.

PU Sae Ya Sae Festival

Rond 23 juni 2019 (verwachte datum) is het Pu Sae Ya Sae Festival in Chiang Mai. Hierbij wordt o.a. ritueel buffels geslacht en het rauwe vlees geconsumeerd. Niet een evenement voor bezoekers die hier niet tegen kunnen.

Juli 2019

Asana Bucha Dag วันอาสาฬหบูชา (17 juli 2019)

woensdag 17 juli 2019 is Asana Bucha dag. Dit is de dag waarop herdacht wordt dat Boeddha zijn eerste preek gaf in de Deer Park in Benares. Het wordt gevierd op de volle maan van de 8e Thaise maan maand.

Wan Khao Pansa วันเข้าพรรษา (17 juli 2019)

Woensdag 17 juli 2019is het begin van het boeddhistische vastentijd periode. Officieel is dit ook het begin van het regenseizoen. De monniken gaan in retraite en blijven bij hun tempel. Wan Khao Pansa vindt plaats op de eerste dag van de afnemende maan van de acht Thaise maan maand.

Augustus 2019

H.M. Koninginnedag / Moederdag (12 augustus 2019)

maandag 12 augustus 2019 is de verjaardag van Hare Majesteit Koningin Sirikit (geboren in 1932). Ook wordt op deze dag in Thailand Moederdag gevierd. De meest Thaise mensen vieren deze gelegenheid met hun families. Omdat veel mensen uit de grote steden dan naar hun familie in dorpen of het platteland reizen is er op en rond deze dag veel verkeer.

Hungry Ghost Festival

Rond 20 augustus 2019 is het Hungry Ghost Festival, dat op de volle maan (vijftiende dag) plaatsvindt van de zevende maand van de Chinese maan kalender (meestal in augustus). Dit festival wordt gevierd in de plaatsen en steden van Phuket, Chiang Mai, Bangkok, Chiang Rai, en de meeste plaatsen met een Chinese gemeenschap. In Phuket heet dit festival Por Tor en is een unieke viering om mee te maken.

September 2019

Mid Autumn (Moon) Festival

Rond 8 september 2019 is de Mid Autumn Festival en vindt plaats bij volle maan om en nabij de aanvang van de herfst. Het Mid-Autumn Festival wordt gehouden op de 15e dag van de achtste maand van de Chinese kalender, dit is in September of begin oktober volgens de Gregoriaanse kalender. Het wordt gevierd door Chinese gemeenschappen in heel Thailand. Ter gelegenheid van dit festival verkopen winkels speciale maan taarten.

Prins Mahidol dag of ' Dag van de Jeugd'/'Jongerendag' (20 september 2019)

In Thailand wordt de 'Dag van de Jeugd' / 'Jongerendag' ieder jaar op 20 september gehouden. Ter herinnering aan de geboortedagen van de koningen Rama V (koning Chulalongkorn de Grote, 20 september 1853 - 23 oktober 1910) en Rama VIII (koning Ananda Mahidol, 20 september 1925 - 9 juni 1946).

Oktober 2019

Vegetarisch Festival 2019 (1 tot 9 oktober 2019)

Vanaf 1 oktober tot 9 oktober is het Thailand vegetarische Festival en duurt negen dagen. Voor sommige Thaise mensen die zich geheel aan de voorschriften houden is het zelfs 10 dagen. Dit festival start officieel op 5 oktober, maar sommige gebeurtenissen beginnen een dag of twee eerder of later dan deze datum. Dit hangt af van de organisatie vanuit de tempel die dit lokaal organiseert. De datum wordt berekend op de 15e dag van de afnemende tiende maand van de Thaise maan kalender.

De meest extreme vorm van het vegetarische festival is in Phuket. Hier heeft men zijn eigen geschiedenis en tradities die zelfs macabere aspecten vertoont. In het algemeen viert men overal in Thailand is dit een spirituele festival met onthouding en zuiverheid als het centrale motief. Uiteraard is gedurende het festival van 9 dagen  vegetarisch voedsel op grote schaal te verkrijgen en restaurants zorgen voor smakelijke gerechten die hierop afgestemd zijn. Vegetarisme omvat o.a. ook het vermijden van bepaalde groenten zoals knoflook en UI. Deze worden gezien als het verhogen van agitatie. Het festival heeft zijn wortels in de Chinese Taoïstische praktijken en min of meer overgenomen door Thailand en verwelkomd door de Thais Boeddhistische bevolking die (tot op zekere hoogte) ook vegetarisme omarmen.

 

Overlijden koning Bhumibol Adulyadej

Jaarlijks op 13 oktober wordt het overlijden van koning Bhumibol herdacht.

 

Wan Awk Pansa (Wan Ok Phansa)

Op 13 oktober 2019 is Wan Awk Pansa en betekent het einde van de retraite voor de boeddhistische monniken begonnen op WAN-Khao Pansa. Dit valt op de volle maan van de elfde Thaise maan maand.

Zondag 17 oktober 2019 is Thod Kathin of Kathina die op de eerste dag na de volle maan van de elfde Thaise maan maand wordt gehouden. Dit wordt gevierd door de kleurrijke processies en tempel activiteiten vooral in delen van het noordoosten van Thailand en Laos. De presentatie van de monniken gewaden nadat de regenseizoen zich terugtrekt is de centrale boeddhistische activiteit.

Naga Fireball Festival (15 en 16 oktober 2019)

Het Naga Fireball Festival vindt plaats in Nong Khai rond de volle maan van de elfde maand (oktober). De datums vallen samen met de dag vóór en de dag van het boeddhistische viering van Wan Awk Pansa, het einde van het regenseizoen retraite.

King Chulalongkorn - ThaiNLChulalongkorn dag (23 oktober 2019)

Woensdag 23 oktober 2019 is Chulalongkorn Day, de herdenking van één van de meest gerespecteerde koningen van Thailand. Koning Chulalongkorn wordt gezien al de Koning die er voor heeft gezorgd dat Thailand altijd zelfstandig is gebleven en niet is ingelijfd als een kolonie zoals wel bij de omliggende landen was gebeurd.

November 2019

Loy Krathong (11 november 2019)

Maandag 11 november 2019 is het Loy Krathong. Dit is één van de mooiste Thaise festivals. Loy Krathong is niet een feestdag, maar het is een tijd waarbij men samen komt en ’s avonds een Krathong te water laat. Dit is een drijvend bloemstukje voorzien van een kaars die wordt aangestoken als hij te water wordt gelaten. Ook worden zwevende lantaarns aangestoken die de nachtelijke hemel schitterend verlichten. In Chiang Mai viert men het meestal twee dagen vóór tot één dag na deze dag. Het is niet een officiële Thaise vrije dag , maar vooral in Noord-Thailand is het een periode met vrije dagen. Dit festival wordt op de vijftiende dag van de wassende maan van het twaalfde maan maand van de Thaise kalender gevierd.

Olifantenfestival Surin (16 november 2019)

Surin Elephant Round-Up. De derde week van november staat in Surin (Thaland) geheel in het teken van olifanten. Tijdens dit jaarlijks terugkerend festival kun je de grootste groep olifanten ter wereld bij elkaar zien. Meer dan driehonderd dieren nemen op de derde zaterdag van november deel aan verschillende soorten spectaculaire shows. Veel van deze olifanten komen uit Ban Ta Klang Elephant Village, een dorp dat zo'n vijftig kilometer van Surin gelegen is, waar ze verblijven in een opvangtehuis voor olifanten en deel uitmaken van het dagelijks leven

 

Lopburi zonnebloem Festival

Het Lopburi zonnebloem festival wordt gehouden in Lopburi gelegen in Centraal-Thailand en in de buurt Saraburi. Dit festival heeft geen exacte data en begint wanneer de zonnebloemen in bloei staan. De zonnebloem velden zijn een attractie voor veel Thaise bezoekers en toeristen. Algemeen gezegd begint dit vanaf november en kan duren tot januari of zelfs februari.

December 2016

Nationale vaderdag (5 december 2019)

Donderdag 5 December 2019 is de geboortedag van Zijne Majesteit Koning Bhumipol. Het is ook de dag van de vader in Thailand.

Dag van de Grondwet (10 december 2019)

Dinsdag 10 december 2019 markeert de dag in 1932 dat Thailand een constitutionele monarchie is geworden.

Kerstdag

De Kerstdagen, 25 en 26 december is niet een feestdag in Thailand, maar het wordt gevierd zoals op veel plaatsen in de wereld met enkele vrije dagen. Vooral winkelcentra zijn voorzien van sierlijke decoraties die in het teken staan van Kerst en zelfs de winter.

New Year’s Eve / Oudjaarsavond


Het oudjaar (New Year's Eve) op zaterdag 31 december 2016 is een feestdag in Thailand ter gelegenheid van het nieuwe jaar. Zoals nieuwjaarsdag ook een vakantiedag is, is dit een tweedaags evenement.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.