Thaise feestdagen en festivals

1 bericht / 0 nieuw
afbeelding van Algemeen
Algemeen
Offline
Lid geworden op: 3 aug. 2012
Thaise feestdagen en festivals

vuurwerk Thailand - ThaiNLEr zijn ten minste vijftien officiële feestdagen in Thailand. Daarnaast hebben de meeste Thaise werknemers nog extra vakantiedagen. De Thaise kalender bevat ook veel feestdagen en festivals die geen officiële feestdagen zijn.

De meerderheid van winkels en amusementsmogelijkheden zijn open op feestdagen maar overheidsgebouwen en kantoren zijn over het algemeen gesloten. Op dit soort dagen kan het zeer druk zijn in winkelcentrums en ook  toeristische attracties. Ook zijn niet-dringende overheidsdiensten op dit soort dagen gesloten. Eenvoudige bankzaken vaak wel geregeld worden en geldautomaten functioneren normaal. Geldwissel kantoren zijn open. Postkantoren  zijn wel gesloten en ook is het niet mogelijk om bijvoorbeeld het visum te verlengen.

 

Datums van Thaise feestdagen en festivals

Veel van de belangrijke Thaise vakantiedagen vind jaarlijks plaats op dezelfde datum. Het probleem voor buitenlanders is dat voor bepaalde datums de Gregoriaanse kalender wordt aangehouden en andere datums volgens de Thaise maankalender. De meeste van de belangrijkste Boeddhistische feestdagen vinden plaats rond de volle maan van een bepaalde maand van de maankalender. Er zijn ook enkele andere festivals en feestdagen die worden bepaald door astrologen of spirituele waarzeggers. Daar boven op heeft men nog diverse gebeurtenissen die worden bepaald door andere kalenders zoals bijvoorbeeld de Chinese maankalender, die afwijkt van de Thaise maankalender.

 

verkeersdrukte Thailand - ThaiNLFamilie vakantie in Thailand

Sommige vakantieperiodes in Thailand, dat zijn met name de boeddhistische religieuze feestdagen, vieren de mensen vaak bij hun familie of gezin die op het platteland of dorp wonen. Op of rond zo’n periode is het vaak zeer druk op de wegen en af te raden om dan door Thailand te gaan reizen. De prijs van hotels is over het algemeen hoger en vervoer per bus, trein of lokale vlucht kan reeds zijn uitverkocht.

 

Wijzigingen van vakantie datums volgens de Thaise kalender

Sommige feestdagen worden gevierd op dezelfde datum elk jaar zoals de meeste feestdagen die de monarchie of regering vieren. Als deze vakantie op een weekend valt dan wordt meestal de werkelijke vakantie verschoven naar de eerst volgende maandag. De religieuze feestdagen worden berekend volgens de Thaise maankalender. Een vakantie zoals ‘de Royal ploegen ceremonie’ wordt vastgesteld in overleg met de Koninklijke astrologen. De exacte datum kan pas een paar maanden voor de ceremonie bepaald worden. Het gebeurt ook dat de regering nog extra vakantie verleend als gevolg van onvoorziene omstandigheden. Dit is vaak zeer kort voor die periode.

 

Regionale en speciale vakantie in Thailand

Afgezien van de belangrijkste feestdagen in Thailand zijn er religieuze feestdagen  alleen voor bepaalde minderheidsgroepen, zoals Chinees Nieuwjaar, Eid Al-Fitr en Kerstmis. Bedrijven die deze religie aanhangen kunnen op dit soort dagen gesloten zijn. Er zijn ook lokale feesten die alleen bij bepaalde Thaise steden, zoals Inthakin in Chiang Mai, de vegetarische festival in Phuket en de Naga Fireball festival in Nong Khai worden gevierd.

 

Schoolkalender in Thailand

Het schooljaar in Thailand begint meestal op of rond de maandag van 16 mei, na een pauze van zes weken. Het jaar bestaat uit twee semesters met een vakantie periode van twee weken in oktober. De shoolbestuurders hebben een zekere mate van discretionaire bevoegdheid over de vakantie datums. De bovenstaande informatie geldt voor non-private kleuterscholen (anuban), basisscholen (phratom) en secundaire of middelbare scholen (mathayom). Hogescholen en universiteiten hebben andere schema’s. Het is altijd het beste om bij de desbetreffende instelling hiernaar te informeren.

 

Songkran Thailand - ThaiNLDe Thaise Boeddhistische kalender

In Thailand gebruikt men de Thaise maankalender (Lunar kalender) voor het berekenen van de religieuze feestdagen. Voor andere doeleinden wordt de Westerse Gregoriaanse kalender gebruikt. Het enige verschil is dat het jaar wordt berekend vanaf de dood van de Boeddha in 543 v.Chr., zodat 2013 2556 is. Dit is het systeem dat wordt gebruikt door de regering en in juridische documenten en staat bekend als de Thaise zonnekalender (Solar kalender).

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.